Război pe pășune! Amenințări, acuzații de falsuri și tentativă de distrugere

Când se ceartă oamenii, animalele suferă. În satul Belejana, Comuna Drăgănești, județul Bihor. s-a declanșat un adevărat război pe pășune, nelipsit de tot soiul de amenințări, acuzații de fals în acte sau tentative de distrugere.

pășune
Miron Laslău, crescător de animale

Miron Laslău, un crescător de animale din localiatea bihoreană Belejana, se plânge că nu poate să scoată animalele la pășunat. Cu 310 ovine, 50 de caprine și 4 bovine este singurul din sat care se mai îngrijește de animale, însă spune că i se pun piedici de către Asociația Urbarială Belejana și Primăria Drăgănești.

Mai mult, fermierul acuză că aociația a obținut subvenția pe pășune de la APIA fără să respecte condițiile care vizează întreținerea acesteia.pășune

„Subvențiile obținute din 2011 până în momentul de față, dacă se face calculul, depășesc 15-20 de miliarde (lei vechi – n.r.)”, spune crescătorul de animale.

„Acum nu sunt la pășune decât animalele mele personale, care au rămas pe pășunea urbarială, oi și capre. Dânșii, în fiecare an, primăvara, veneau la mine să semnez un act că sunt de acord să ia subvenția pe pășune pe efectivul de animale pe care le dețin. Ei au luat astfel banii, dar, chiar din anul 2020, dânșii au început să mă dea în tribunal (judecată – n.r.), să mă scoată de pe pășunile din Asociația Urbarială Belejana, să nu mă mai lase cu oile. Acești oameni au lucrat în așa fel să se împartă ei cu banii și pe mine să mă scoată definitiv din sat”, își spune Miron Laslău partea sa de poveste.

Fermierul acuză că, pentru a-l împiedica să-și mai ducă animalele la pășune, reprezentanții asociației s-au folosit de acte cu semnături în fals sau cu semnături obținute pentru alte scopuri.

„Au făcut un convocator și au declarat (că au organizat) o ședință în data de 10.07.2020, ora 14.00, având pe ordinea de zi următoarele: excluderea numitului Laslau Miron din asociație, folosirea subvenției APIA, gestionarea fondului forestier, analiza distribuirii masei lemnoase către membrii asociației și aprobarea concesionării terenului pentru panouri fotovoltaice”, explică Miron Laslău.

Pe tabel sunt înscrise mai multe persoane dintre care multe susțin că semnăturile nu le aparțin, iar altele spun că li s-a cerut doar o semnătură pentru lemne.

„Ședință, de la Revoluție încoace, n-o mai fost în satul aista”, spune Miron Hus care nu își recunoaște semnătura în tabel. „Asta nu-i semnătură de-a mea”, a declarat bătrânul, care spune că nu l-a întrebat nimeni dacă e de acord cu excluderea fermerului Miron Laslau din asociație, nici despre lemnele din pădure.

pășune
Miron Hus

Măduța Rozalia susține, la rândul ei, că i s-a spus că semnează pentru a primi lemne, nicidecum pentru excluderea crescătorului de animale din asociație.

pășune
Măduța Rozalia

Din afirmațiile fermierului bihorean Miron Laslău, vinovat de neplăcerile create s-ar face fostul președinte al asociației, Adrian Staniș, omul care i-a interzis accesul la pășunea satului.

pășune
Adrian Staniș, fost președinte al Asociației Urbariale Belejana

„De peste 20 de ani, această persoană, Laslău Miron se numește, a pășunat fără a plăti niciun leu, niciun contract n-a avut. Ba mai mult, i-am și solicitat prin anumite adrese să vină să se înțeleagă cu noi, lucru care nu s-a întâmplat, nici nu a stat de vorbă”, spune, la rândul său, Adrian Staniș.

Acesta mai spune că, din cele 78 de hectare de pășune, eligibile sunt 55 de hectare pe care se poate pășuna la ora actuală, pentru că satul Belejani este un sat foarte mic, cu cea mai mică suprafață din toată comuna la asociația urbarială.

pășune
În răspunsul primit de Miron Laslău de la Poliția Municipiului Beiuș „se confirmă aspectele sesizate” cu privire la administrarea de substanțe chimice pe pășunea folosită de fermier
pășune
Instituția Prefectului Județului Bihor răspunde că i s-a comunicat că pe pășunea Asociației Urbariale Belejana „s-au administrat îngrășăminte chimice, respectiv azot, în perioada în care era interzis pășunatul”

„Subvenția care se dă, 150 de euro pe hectar, vă dați seama, înmulțit 150 (cu 55 de hectare), imediat îți dă suma, nu-i vorba de miliarde… Deci această persoană a pășunat, iar din 2020 a intervenit conflictul între noi: amenințări că ne omoară, că ne distruge, reclamații peste reclamații, la parchet, la Garda de Mediu, peste tot, că îi otrăvim oile – lucru care nu s-a confirmat. Din cercetările efectuate și din analizele venite de la laborator erau, de fapt oile netratate – viermișori, râie, trebuiri de genul ăsta. Medicul veterinar nicio solicitare n-a avut să facă tratament la oile alea”, mai spune Adrian Staniș.

Întrebată cum face să împace pe crescătorii de animale din localitate, primarul comunei Drăgănești, Mihaela Man, a răspuns că totul se face după litera legii.

pășune
Mihaela Man, primarul comuneu Drăgănești, județul Bihor

„Această comună este locuită de mulți crescători de animale, în mare parte cerescători de bovine. Din punct de vedere al concesionării pășunilor, încercăm să-i mulțumim legal. Mai precis, după numărul de animale, ce avem la dispoziție încercăm să împărțim în mod egal la fiecare dintre cei care solicită concesionare”, a declarat Mihaela Man.

Primărița spune că sunt mai multe animale decât teren disponibil, iar primăria nu face altceva decât să aplice legea, însă oamenii înțeleg mai greu și e greu să îi împace tot timpul pe toți.

Mai multe despre acest adevărat răboi pe pășune purtat în comuna bihoreană Drăgănești puteți afla urmărind în jurnalul AgroTV un amplu reportaj-anchetă realizat de reporterul special Marius Milea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole