25 mai 2022 - 01:43

Război în Parlamentul European pe strategia Farm to Fork

Un adevărat război se poartă chiar până în ultima clipă pentru a influența politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork („De la fermă la furculiță”), înainte de votul Parlamentului European.

Astfel, părțile interesate din agricultură și-au unit forțele pentru a promova în rândul europarlamentarilor propria viziune privind politica alimentară comunitară.

Votul reunit între comisiile agricolă și de mediu ale Parlamentului European, cu competențe comune în dosar, include aproape 2.400 de amendamente la raport, scrie euractiv.com.

Votarea amendamentelor la strategia Farm to Fork va avea loc astăzi, (joi, 9 septembrie), în timp ce votul final va avea loc vineri, 10 septembrie, cu rezultate așteptate în jurul prânzului.

Deși rezultatul votului nu va modifica strategia în sine, va concretiza poziția Parlamentului în această privință.

Deși oarecum umbrită de concentrarea recentă asupra negocierilor în curs de reformare a politicii agricole comune (PAC), strategia Farm to Fork (F2F) rămâne un plan crucial pentru a testa nivelul ambiției pentru a face sistemele alimentare europene mai durabile.

Setul de măsuri incluse în strategia Farm to Fork și în strategiile pentru biodiversitate, precum și obiectivele – pentru unii binevenite, pentru alții controversate – reprezintă viziunea pentru agricultura europeană în deceniile viitoare.

Într-o ultimă încercare de a influența rezultatul, un grup de aproape 30 de de asociații europene ale fermierilor din toate sectoarele agricole, dar și ale reprezentanților industriilor conexe, inclusiv asociația fermierilor din UE COPA-COGECA și CEJA (Consiliul European al Tinerilor Fermieri), și-au unit forțele pentru a avertiza împotriva mai multor obiective și ținte suplimentare prezentate de aceștia. spunem că riscul este „de nesuportat” pentru sectorul agroalimentar.

Într-o declarație comună publicată marți, 7 septembrie, asociațiile subliniază că unele dintre primele studii privind impactul strategiei Farm to Fork lansate de Comisie în 2020 arată „tendințe extrem de îngrijorătoare”.

Semnatarii indică în special un nou studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Comisiei Europene la Centrul Comun de Cercetare (CCR), care a fost lansat în august.

Studiul, care a insistat asupra faptului că nu a fost o evaluare a impactului în sine, a concluzionat că, deși obiectivele de durabilitate din sectorul agroalimentar sunt realizabile, riscă să fie subminate de politicile comerciale slabe, subliniind că o parte semnificativă a câștigurilor în termeni emisiilor în UE este scurs în alte regiuni ale lumii.

„Fără o reflecție sau o consultare ulterioară și în ciuda acestei observații înfricoșătoare, Parlamentul European se pregătește totuși să voteze săptămâna aceasta pentru propuneri suplimentare care sunt deconectate de realitățile din sectorul agroalimentar, care, pentru toți semnatarii acestei declarații, ar putea uniformiza strategia mai dăunătoare pentru supraviețuirea întregului sector „, critică semnatarii.

Prin urmare, asociațiile de fermieri lansează în declarația comună un apel la membrii comitetelor ENVI (comisia pentru mediu) și AGRI (comisia pentru agricultură) să voteze clar împotriva celor mai dăunătoare modificări de compromis ale proiectului de raport care „pun în pericol viitorul fermelor noastre europene și al industriilor conexe”.

„Dacă UE dorește ca noi să reușim, va trebui să ne susțină cu un cadru politic pragmatic bazat pe obiective realiste care să fie în concordanță cu politica sa comercială, să protejeze condiții de concurență echitabile cu importurile și să ofere asistența necesară pentru o tranziție durabilă”, se subliniază în declarație.

La rândul lor, societatea civilă și ONG-urile se pregătesc, de asemenea, pentru luptă, îndemnând parlamentarii să se țină de armele lor pentru a îndeplini „ținte ambițioase și acțiuni îndrăznețe”.

O serie de organizații ale societății civile din domeniile mediului, consumatorilor, sistemelor alimentare și bunăstării animalelor s-au reunit pentru a stabili 10 priorități-cheie pe care le solicită deputaților să le susțină în raportul lor, inclusiv alinierea politicilor UE agroalimentare pe deplin la Green Deal (Pactul Verde).

Subliniind că natura și clima noastră necesită „schimbări urgente și profunde ale modului în care producem și consumăm alimente”, Biroul European de Mediu, cea mai mare rețea europeană de ONG-uri de mediu, a cerut deputaților de pe Twitter să „facă primul pas și să susțină obiectivele strategiei Farm to Fork și a strategiilor UE pentru biodiversitate”.

„Deputații europeni trebuie să le acorde sprijinul deplin și să solicite implementarea rapidă”, au spus ei.

Războiul între cele două părți este în punctul de fierbere. Rămâne de văzut dacă votul din Parlamentul European pe strategia Farm to Fork va reuși să aducă pacea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.