16 August 2022 - 01:43

Președinții Copa și Cogeca critică Pactul Verde pentru agricultură

Din ce în ce mai multe critici se ridică în spațiul public asupra strategiilor promovate de Comisia Europeană în privința agriculturii.

Subliniind rolul central al agriculturii pentru zonele rurale europene, președinții Copa și Cogeca au atras atenția că Pactul Verde (Green Deal) pentru agricultură trebuie adaptat la realitățile din teren.

Cu ocazia Consiliului informal al miniștrilor europeni pentru agricultură, desfășurat în Slovenia la Brdo pri Kranju, președinții Copa și Cogeca au avut ocazia să-și împărtășească cu președinția slovenă a Comisiei Europene viziunea pentru viitorul zonelor rurale, precum și câteva dintre prioritățile cheie ale sectorului. Acestea au inclus importanța unei concluzii rapide în privința procesului de reformă a Planului de Acțiune Comună (PAC), precum și în privința rolului și impactului strategiilor Farm to Fork (De la Fermă la Furculuță) și pentru biodiversitate, promovate de CE în cadrul Green Deal (Pactul Verde).

Președinții au profitat de ocazie pentru a aborda viziunea pe termen lung a UE pentru zonele rurale și rezultatul consultării sale publice, care a arătat în mod clar că rolul și importanța zonelor rurale sunt subapreciate și insuficient susținute. Zonele rurale și peisajele sunt modelate de agricultură, care asigură în egală măsură conservarea resurselor naturale și creează și menține o zonă rurală unică în beneficiul tuturor. Rolul cheie jucat de femei și tineri fermieri a fost, de asemenea, central în discuții.

„A existat un consens clar, împărtășit de toți miniștrii agriculturii și comisarul pentru agricultură prezenți la această ședință informală a consiliului. Nu trebuie să permitem creșterea decalajului între zonele rurale și cele urbane. Pentru a păstra dinamismul teritoriilor noastre, avem nevoie, mai presus de toate, de coerență , mai ales la nivel european. Coerența dintre ambiții și mijloace, fie că este vorba de planul de redresare al UE, Planul de Acțiune Comună (PAC), fondurile de coeziune, Pactul Verde și strategiile sale, sprijinirea investițiilor și instalării și, nu în ultimul rând, politica noastră comercială”, a subliniat președintele Copa, Christiane Lambert.

Președintele Cogeca, Ramon Armengol, a adăugat: „Politicile și acțiunile UE trebuie să se asigure că zonele rurale rămân locuri atractive în care oamenii să trăiască și să lucreze, îmbunătățind accesul la serviciile de bază. În acest sens, accesul la investiții este esențial atât pentru fermieri, cât și pentru comunitățile locale. Cooperativele agricole sunt parteneri valoroși pentru zonele rurale, întrucât au legături puternice, de neîntrerupt, cu regiunile în care își desfășoară activitatea. Acestea creează locuri de muncă și permit implementarea unor acțiuni inovatoare și durabile de care să beneficieze toată lumea. ”

Având în vedere că agricultura în Europa este în principal modelată de politicile de la Bruxelles, ambii președinți au abordat strategiile și politicile cheie aflate în prezent în centrul discuțiilor, solicitând o concluzie rapidă a procesului de reformă a PAC și o mai mare coerență între diferitele politici, în special între ambițiile Green Deal (Pactul Verde) în ceea ce privește agricultura și realitatea comercială actuală a UE. Fermierii europeni și cooperativele lor au nevoie de o politică agricolă comună simplă, care să ofere stabilitate, asistență concretă, soluții practice și să aibă o abordare realistă a problemelor de pe teren.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole