Răspuns pe șleau de la un vicepreședinte ANSVSA: Când vom scăpa de pesta porcină africană

De la apariția sa în România, în iulie 2017, pesta porcină africană a îngenunchiat efectiv sectorul creșterii porcinelor de la noi din țară, cu efecte semnificative și asupra industriei de prelucrare a cărnii.

Pus să estimeze cam cât ar mai dura până când pesta porcină africană va fi eradicată la nivel național, vicepreședintele ANSVSA Ioan Oleleu a oferit un răspuns cât se poate de clar:

„Nu de puține ori ni s-a pus această întrebare… O delegație formată din parlamentari români, în special din zona agriculturii, a ajuns în Spania, în urmă cu un an de zile, și, pe bună dreptate, erau interesați de evoluția pestei porcine, cum a apărut și cum s-a finalizat pesta porcină africană în Spania. Un membru important al delegației a pus această întrebare serviciilor veterinare spaniole. Răspunsul fost în felul următor: atunci când întreaga societate și clasa politică au luat o decizie clară, ce (se) dorește să fie în Spania – porcul în gospodăria de subzistență și în exploatația mică sau în exploatația mare, atunci au reușit stăpânirea pestei porcine africane. E nevoie de un complex de factori, e nevoie de o analiză economică și, nu în ultimul rând, cred că și de o decizie politică în legătură cu acest sector”, a declarat Ioan Oleleu la Conferința „Meat.Milk 2023” care are loc zilele acestea la Brașov.

„Este foarte greu să vă dau un răspuns atunci când știu care este rezervorul natural de virus în teritoriu, știu greutățile prin care am putea trece – practic e imposibil să stăpânim în momentul de față circulația virusului, pentru că există încă presiune virală mare în teritoriu –, dar ce putem noi să facem este să regândim și partea de combatere, și partea de declarare a focarelor. Și vă dau un singur exemplu, am procedat la astfel de măsuri în ultima perioadă: atunci când într-o gospodărie a populației avem un focar de pestă porcină africană și pe raza de 10 kilometri fermele sunt afectate să facem o analiză, iar exploatațiile comerciale și industriale să nu mai fie sub restricții sanitar-veterinare atunci când se consideră că nu există nicio legătură între focarul inițial și exploatația respectivă sau focarul inițial nu pune în pericol exploatația comercială. Avem astfel de exemple la nivel național, astfel încât să nu se mai blocheze exploatațiile comerciale. Apoi, un aspect foarte important, retragerile de produse: în momentul în care treci la retragerea unor cantități imense carne la 20-25 de zile sau 19 zile după ce se declară pesta porcină africană… Am făcut alte propuneri: să trecem la niște analize complexe astfel încât să vedem dacă există virusul respectiv în carnea care a plecat deja și să nu mai facem retragerile la un așa nivel la care s-au făcut până în momentul de față”, a mai spus Ioan Olelelu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. De sute de ani gospodăriile țărănești au ținut porci pt ei și subzistența familiei .Din ani 2000 în coace se încearcă distrugerea acestora, primul lucru care l-au făcut a fost închiderea abatoarele pe motiv că poluează și nu îndeplinesc tot felul de condiții.Asa a început distrugerea zootehniei în România.Acum să îi pună capăt cu adevărat trebuie să interzică tot.Asa ai făcut o țară întreagă să fie dependentă de supermarketuri unde 80 la sută de vinde carne din import.
    Măsuri ce trebuia luate
    Împușcarea mistreților
    Închisoarea pt cei care transportă porci timp de un an de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole