Un program ce-i are în vedere pe micii fermieri, dar și pe tinerii și zilierii din agricultură, se află acum pe masa de lucru a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), a anunțat, duminică, ministrul Florin Barbu.
Programul urmărește atât diminuarea deficitului de forță de muncă din agricultură, cât și asigurarea schimbului generații în acest sector.
„Am avut o discuție cu președintele ANOFM, care ar avea un buffer pentru instalarea și angajarea tinerilor în mai multe domenii și vreau să fac programul pilot pe agricultură, astfel încât să venim cu un sprijin de 2.000-3.000 lei pe fiecare angajat din acel buffer, care se constituie o taxă la ANOFM, prin care poți să faci programe sociale de dezvoltare și de integrare a tinerilor care termină liceul sau facultatea în agricultură. Vreau să-i încurajez foarte mult și pe fermierii din bazinul legumicol, dar și pe fermierii mai mici, care au câte 10 hectare integrate cu zootehnia, să se transforme din persoană fizică în Persoană Fizică Autorizată (PFA), în Întreprindere Individuală (II), să fie înregistrați cu carte de muncă prin sprijinul pe care noi vrem să-l dăm pe o perioadă de trei sau cinci ani prin ANOFM”, a declarat Florin Barbu într-un interviu acordat AGERPRES.
Referitor la zilierii din agricultură, șeful MADR a precizat că vor fi operate anumite modificări în legislație legate de perioada în care pot lucra în fermă pe tot parcursul anului.
„Nu vreau să se mai trezească peste 20, 30 de ani că nu au pensie. Trebuie să-i ajutăm. Prin aceste scheme economice pe care noi le putem face, putem ajuta și pilonul fondurilor de pensii, iar ulterior acești oameni care muncesc 30 de ani în sere și în bazine legumicole să beneficieze și ei de o pensie corectă”, a adăugat ministrul Florin Barbu.