18 ianuarie 2022 - 12:21

Programul Usturoiul: Legumicultorii vor încasa mai puțin de jumătate din bani, față de anul trecut

Cultivatorii de usturoi în spații protejate care au accesat ajutorul de minimis oferit de Guvern vor primi, anul acesta, mai puțin de jumătate din valoarea sumelor oferite în anii precedenți. Dacă în 2019, beneficiarii au primit 3.000 euro la hectar, valoarea sprijinului de anul acesta nu atinge nici măcar 1.400 euro.

”Am avut onoarea ca săptămâna trecută să fim primiți într-o delegație la sediul Guvernului, unde am avut o discuție cu prim-ministrul, la care a participat și ministrul agriculturii, Nechita Adrian Oros. (…) Avem un program de minimis care încă nu a fost plătit, pentru că termenul de depunere a documentelor era până pe data 21 sau 24 noiembrie. Este vorba de programul usturoiul. Cred că a fost bugetat și acest program, m-aș bucura să fi fost bugetat cu încă 2 milioane de euro, așa cum am cerut la începutul anului. Nu știu dacă s-a întâmplat acest lucru, de la întâlnirea cu reprezentanții Guvernului a rămas puțin în aer, spre nu. 

Din informațiile pe care le am, ajutorul de minimis prin programul usturoiul se va ridica undeva între 1.300-1.400 euro/beneficiar. Cam la jumătate față de cât a fost în anii precedenți, mai puțin decât ne așteptam. Și la tomata am avut o reducere de 750 euro, o reducere de 25%, iar la usturoiul suntem la sub 50% față de cât sperau fermierii”, a precizat președintele SPA Olt, Ion Păunel, pentru AGRO TV.

De altfel, într-o conferință de presă recentă susținută la sediul Ministerului Agriculturii, Adrian Oros a făcut următoarele precizări legate de programul usturoiul: ”Schema de ajutor de minimis pentru programul de susținere a producției de usturoi a avut alocat un buget de 1,5 milioane euro, sunt 1091 de beneficiari.”

Astfel, în urma calculelor noastre, ajutorul de minimis pentru cultivatorii de usturoi în spații protejate în anul 2020 se ridică la valoarea de 1.375 euro.

Reamintim că, pentru a beneficia de ajutorul de minimis, cultivatorii trebuiau să îndeplinească următoarele condiții:

a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;
b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp;
c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative (se iau în considerare următoarele: bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Mai mult, din acest an s-a introdus obligativitatea ca fermierul să țină un registru cu toate tratamentele fitosanitare aplicate culturii, dar și să depună odată cu restul actelor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativteritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafețele cultivate.