Programul Tomata perturbă piața: „La un leu kilogramul de roșii, cu tot cu ăia 3.000 de euro, rămâi bătând din buze!” (VIDEO)

Programul Tomata nu le-a fost de mare ajutor legumicultorilor, anul acesta, ba dimpotrivă!

În momentul de față, în cel mai mare bazin legumicol din țară – Matca, județul Galați – roșiile se vând cu prețuri sub 1 leu kilogramul, preț care, potrivit producătorilor din zonă, nu acoperă nici măcar cheltuiele de cules, darămite alte costuri apărute pe parcursul primăverii.

Motivul, spun legumicultorii, este că Programul Tomata, așa cum este conceput, conduce la o suprasaturare a pieței într-o anumită perioadă, producătorii fiind astfel nevoiți să își vândă producțiile de roșii în pierdere.

„Pentru banii ăștia pe care îi dă APIA, foarte mulți oameni încearcă să îi acceseze, pe aceeați perioadă, și atunci o să fie un exces foarte mare de produs și prețul foarte mic. Trebuie făcut în așa fel încât (Programul Tomata – n.r.) să funcționeze și pe alte perioade. (…) Toată lumea vrea ăia 3000 de euro în prima decadă a anului și ați văzut ce se întâmplă: ajung roșiile la un leu kilogramul. Și atunci, cu tot cu ăia 3000 de euro pe care îi iei, ai rămas bătând din buze, fiindcă un leu nu te poate ajuta. Nu ai cum să-ți scoți cheltuielile”, explică un producător din Matca.

Care sunt aceste cheltuieli și de ce Programul Tomata ar trebui regândit aflați din materialul video de mai jos, realizat de reporterul AgroTV Marius Milea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Corect ! Si din nou se va întâmpla în toamnă cu ciclul 2, castraveti aruncați….Si daca nu am
    incalzit,pun mai multe feluri de legume ca sa am tot anul de vandut ,nu primesc nimic. Deși suprafață cultivată am mai multa decât se cere .Noi ținem piețele tot anul cu tot felul de legume nu cei care pun de 2 ori cat e ciclul saturând piata câteva zile, fiind obligați de niște termene sa si arunce la gunoi ce au produs.
    Ar trebui sa îmi dea voie în suprafața ceruta sa pot pune mai multe feluri de legume ,nu doar o singura legumă. Daca eu îmi valorific produsele la piață nu pot sa cultiv doar rosii sau castraveti 1000mp.Sa facă ceva cu programul lor, pe unii ii stresează pe alții nu ne ajuta .

  2. Fermierii sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite de calitate, sa își deschidă magazine proprii de desfacere . Este inadmisibil ca ei sa își arunce producțiile iar în piețe supermarket sa fie marfa din import .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole