Programul INVESTALIM, un EȘEC TOTAL? De ce a fost oprit înainte de termen

Deși a fost lansat cu mare fast de guvernanți, care îl prezentau ca pe un colac de salvare al industriei agroalimentare, programul INVESTALIM pare a fi, deocamdată, sortit eșecului. Într-o lună de la lansare, programul a avut parte de un singur proiect depus, care a fost și retras ulterior, iar apelul de proiecte a dispărut de pe site-ul AFIR.

Programul a fost criticat dur și de senatorul Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii. Acesta acuză că programul a fost oprit cu 5 zile înainte de închiderea oficială a liniei de finanțare, evidențiind faptul că acesta a produs zero rezultate.

”Marele Program național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM a fost oprit cu 5 zile înainte de închiderea oficială a liniei de finanțare. A fost retras singurul proiect depus. (…) Deși a fost anunțat cu emfază în conferințe de presă de către Barbu și preluat gălăgios de Ciolacu, deși a fost trâmbițat obsesiv la începutul toamnei, pe la toate televiziunile, de către răspândacii guvernamentali, programul INVESTALIM are deocamdată rezultate ZERO.

Asta se întâmplă când ne conduc repetenții. Care concep programe de finanțare/dezvoltare care nu au nici o legatură cu realitățile din România. Care fac experimente pe bugetul statului și pe banii și nervii celor care crează locuri de muncă și plătesc taxe și impozite în România”, a transmis Oros într-o postare pe facebook.

De altfel, criticile la adresa INVESTALIM au fost prezente încă de la debutul lui, atunci când consultanții avertizau că programul nu respectă Ordonanța prin care a fost aprobat și nu este ceea ce se dorea inițial.

”Acest ghid pe INVESTALIM nu respectă ordonanța sa de aprobare. A pornit ca o măsură necesară consolidării poziției de piață a produsului românesc și s-a terminat cu acordarea de finanțări pentru investiții inițiale suprapuse peste DR-22. Toată lumea din AFIR nu va recunoaște acest lucru, dar este o realitate”, spunea atunci consultantul Cosmin Măglaș, pentru AGRO TV.

Amintim că, într-un comunicat emis acum câteva zile, AFIR sublinia că noul apel de proiecte pentru programul INVESTALIM va începe astăzi, 27 noiembrie 2023, și se va încheia peste 30 de zile, în 27 decembrie.

Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM se implementează in perioada 2023-2026 și dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat. Alocarea anuală pentru finanțarea proiectelor de investiții este de aproximativ 147,5 milioane de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole