După seceta care a distrus mare parte din culturile de anul trecut, fermierii încă așteaptă despăgubirile de secetă sau măcar niște soluții similare, care să-i ajute să-și ducă mai departe afacerile. Una dintre acestea ar putea fi programul Agro IMM Invest, care promite să ofere garanții de stat în valoare de 1 miliard de lei pentru fermieri și industria alimentară. Programul Agro IMM Invest ar fi mai avantajos pentru fermieri decât actualul IMM Invest din următoarele motive:
- perioada de grație este de 24 de luni
- 8 luni nu se plătește nimic, după care până la 24 de luni se poate plăti doar dobânda
- rambursarea se poate face de două ori pe an, nu lunar. După recoltare.
- se oferă un grant de 10% din valoarea finanțării
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” despre soluțiile alternative pentru sprijinirea fermierilor, după ce sumele necesare pentru despăgubiri nu au fost prinse în bugetul de stat.
”Eu am promis anul trecut, și îmi asum acest lucru, că la fel cum am reușit să găsim sume în bugetul anului trecut să plătim despăgubirile pentru culturile înființate în toamnă, vom reuși și în primăvară să facem acest lucru. Nu numai că am promis, dar era și normal și echitabil să facem acest lucru. Era foarte bine dacă erau aceste resurse financiare, pentru că există o nevoie reală a acestor bani. De aceea, cele patru mari federații din Alianța pentru Agricultură și Cooperare au venit cu patru variante. Prima era această plată din creditele bugetare care am constatat cu toții când a apărut bugetul că nu era posibilă. Era vorba de 1,1 miliarde lei bani necesari.
Dânșii au încă trei variante pe care o să le discutăm marți sau miercuri cu premierul și cu ministrul de finanțe, pentru că aș vrea să înțeleagă și decidenții care semnează pentru bani că aceste soluții prezentate de Alianță sunt niște soluții absolut rezonabile, nu au impact bugetar imediat, dar îi salvează pe mulți fermieri.
Cele trei soluții sunt: scontarea în baza protocolului APIA/bănci – această modalitate de sprijin ar putea ajunge la fermieri până la mijlocul lunii martie; apoi, a doua variantă este compensarea sumelor reprezentând despăgubirile acordate fermierilor cu sumele reprezentând creanțe bugetare (impozit pe venit, salarii, CAS, CASS)”, a precizat Oros.
În ceea ce privește programul Agro IMM Invest, șeful MADR a precizat că acesta se află în ”chinurile facerii”, așteptând să primească toate avizele de la Ministerul Economiei.
”Ultima variantă s-ar lega de acel Agro IMM Invest, care sper să apară. Ordonanța respectivă este în circuitul de avizare. Sper să apară, pentru că pe baza acestui Agro Invest am putea accesa cea de-a patra variantă – accesarea unor credite capital de lucru cu garanție de stat similar IMM Invest. Agro Invest este în chinurile facerii, să zic așa, și este la Ministerul Economiei în avizare de o lună și jumătate. Noi l-am creionat, a plecat și stă în avizare”, a precizat Adrian Oros.
Ministrul a explicat și de ce nu a fost posibil ca banii pentru despăgubiri să fie incluși în bugetul de stat pentru anul 2021.
”Bugetul, din păcate, este atât cât este. Sunt niște rigori legate de modul de alcătuire al bugetului. Noi ca și țară vom vom fi evaluați pe buget de Comisia Europeană și de toate agențiile de rating. De asta depinde modul în care vom fi finanțați și împrumutați în continuare. Deficitul este fixat la 7,14%. Ca să ne încadrăm în acest deficit, am primit niște plafoane fiecare minister în parte, cu promisiunea că la prima rectificare, în luna august, vom putea ajusta bugetele acolo unde este nevoie; la agricultură este nevoie în fiecare an, banii nu sunt niciodată prea mulți”, a mai subliniat ministrul agriculturii.