23 octombrie 2021 - 10:35

Program prelungit la APIA! Functionarii vor primi si in weekend cererile fermierilor

Fermierii vor putea depune cererile pentru schemele de ajutor de criză din sectorul zootehnic, precum și pentru despăgubirile de secetă, și în weekend! În urma unei decizii a directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, programul funcționarilor a fost prelungit și în zilele de sâmbătă și duminică, pentru a putea primi toate cererile depuse de fermieri. 

Astfel, fermierii vor putea depune și în weekend cererile pentru ajutorul de stat pentru culturile înființate în toamna anului 2019, ajutorul de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, ajutorul de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin și ajutorul de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol.

În conferința de presă susținută la sediul MADR, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a precizat că le-a cerut celor de la APIA să facă un efort în această perioadă pentru a primi toate cererile depuse de fermieri, precum și să se asigure că plata sumelor va fi efectuată cât mai repede după ce va fi încheiată perioada de depunere a cererilor.

”Pentru primul pachet de scheme, care este din bugetul național, deadline-ul de depunere a cererilor este 15 septembrie, respectiv 29 septembrie. Pentru secetă – 15 septembrie, pentru schemele de sprijin din sectorul zootehnic – 29 septembrie. Noi, în momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii, pentru că aceste plăți le facem prin APIA, așadar posibilitatea ca banii să ajungă la ei cât mai repede este mult mai mare. Doar plățile pentru sectorul apicol le facem prin Direcțiile Agricole Județene, în rest toate plățile le vom face prin APIA. În momentul când se finalizează înscrierile, se centralizează, se fac câteva verificări, iar în 3 zile banii o să înceapă să intre în conturile fermierilor.

Am cerut ieri, în videoconferința cu cei de la APIA, i-am rugat să facă un efort. Ei au multe alte lucruri de făcut în această perioadă, se pregătesc pentru avansurile pe care vrem să le dăm mai devreme, fac controale pe teren pentru subvenții, sunt în echipele mixte care constată pagubele provocate de secetă la culturile de primăvară. Deci au foarte multe activități, dar eu mă bazez pe capacitatea lor și baza de date pe care o au, pentru a livra la timp sumele respective”, a subliniat Adrian Oros în conferința de presă susținută la sediul MADR.

  1. Vă rog mă puteți ajuta am un număr de 18 animale din care12 la sprijinul cupla primesc și eu ajutorul de criză covit 19.

Comments are closed.