Prognoze pentru prețul cerealelor în 2021 – bursa de cereale AgroGo

După un an secetos cum a fost cel care a trecut, fermierii au nevoie nu doar de vreme bună pentru a-și reveni, ci și de prețuri bune la cerealele recoltate. În prezent, prețurile sunt mari la majoritatea produselor agricole, peste media ultimilor ani, iar la unele culturi, cum ar fi floarea soarelui, avem parte chiar de prețuri record, precizează specialiștii AgroGo.

Pentru a ne face o idee cum vor arăta prețurile în sezonul care urmează, trebuie studiate graficele cu cotațiile futures de la bursele relevante.

cereale agrogo

”Astfel, în cazul porumbului de exemplu, cotația bursei MATIF Paris pentru contractul cu data de livrare în Noiembrie 2021 (deci la recoltarea noii culturi) era astăzi la 185 EUR/tonă, cu 33 EUR mai mic față de prețul pentru livrare curentă a culturii vechi”, precizează specialiștii AgroGo.

Potrivit lor, situația e similară și la celelalte cereale. ”Era de așteptat ca traderii de pe burse să tranzacționeze în scădere prețul pentru noua recoltă, având în vedere prețurile peste medie din acest sezon și prognoza pozitivă pentru producția globală în acest an. Bineînțeles, aceste prețuri se schimbă zi de zi, dar de regulă, trendul e influențat puternic doar dacă apar schimbări majore legate de producție / consum / stocuri”, mai spun aceștia.

În ceea ce privește prețul pentru cultura nouă din 2021 de floarea soarelui livrat în Portul Constanța, s-a înregistrat o scădere mult mai mare, de aproximativ 200$/tonă. ”Scăderea apare pe fondul prețului record pe care-l avem pentru cultura veche (peste 650$/tonă livrat în Constanța), un preț dat de oferta extrem de mică, preț la care au loc foarte puține tranzacții. În cazul florii soarelui, avem doar indicații de prețuri forward din piața fizică, neavând o bursă unde se tranzacționează acest produs în contracte futures”, explică Vasile Topac, cofondator AgroGo.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole