Prognozele din acest moment pentru grâul românesc de anul acesta nu arată la fel de optimist ca anul trecut, pe fondul problemelor generate de seceta care s-a instalat în mai multe zone din țară. Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), Alina Creţu, producția estimată în acest moment se învârte în jurul valorii de 9 milioane de tone de grâu.
”La nivel național, situația este destul de diferită de la o cultură la alta și de la o zonă la alta. Culturile de toamnă au fost deosebit de afectate de secetă, în special în zona Moldovei și în anumite zone din sud și vest. Chiar sunt fermieri care au întors culturile de grâu și rapiță. Parte din culturile care au rămas în picioare și-au revenit, pentru că am văzut precipitații tardiv, la finalul lunii aprilie și începutul lunii mai. Pentru culturile de primăvară există o oarecare rezervă de apă în sol la momentul acesta, care ajută primele faze de vegetație în majoritatea zonelor țării.
Legat de cultura de grâu, pentru că este cea mai importantă cultură pe care o așteptăm în perioada de recoltat din vară, noi nu suntem atât de optimiști pe cât am văzut anumite prognosticuri care trec de 10-11 milioane de tone. Estimăm la momentul acesta undeva la 9-9,5 milioane de tone. Există probleme în zona Moldovei, nordul Munteniei și o scădere cu 20-25% a producției în zona Câmpiei de Vest. Sperăm să se mențină prețurile pe care le vedem acum, care să compenseze pe de-o parte scăderile de producție și pe de altă parte costurile de producție care sunt din ce în ce mai mari”, a precizat Alina Crețu pentru AGRO TV.
Mai multe detalii despre acest subiect, dar și multe altele, puteți afla urmărind ediția completă a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.