25 septembrie 2021 - 04:27

Prognoza meteorologilor pentru aceasta iarna – cum ne va afecta incalzirea globala

Iarna 2019-2020 a fost una atipică, prin prisma temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru acest sezon și a lipsei precipitațiilor. Chiar dacă autoritățile au respirat ușurate că iarna nu i-a „luat prin surprindere” și nu au mai existat drumuri blocate și localități izolate, agricultorii au avut foarte mult de suferit! 

Efectele încălzirii globale îşi spun cuvântul şi în acest an. Potrivit meteorologilor, sunt şanse slabe să avem parte de o iarnă cu zăpadă anul acesta. Cel mai probabil vom avea parte de o iarnă caldă, la fel cum au fost și iernile din ultimii ani. Totuși, vor fi episoade de viscol și temperaturi scăzute în lunile februarie-martie, dar cu impact nesemnificativ.

„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani”, a declarat Roxana Bojariu, potrivit B1.ro.

Orice fermier știe că zăpada este benefică pentru culturile plantate în această toamnă, protejându-le de ger și asigurând hidratarea necesară solului atunci când se topește. În cele mai multe zone din țară, precipitațile au fost prezente în această toamnă, însă nu suficiente pentru dezvoltarea sănătoasă a plantelor.

În condițiile în care și vara trecută a fost una destul de secetoasă. Fermierii își puneau speranța în precipitațiile din sezonul rece, pentru a reface rezerva de apă din sol, însă prognoza pare că le-a înșelat așteptările. 

Până la acest moment, plantele s-au dezvoltat normal, fiind în faza de înfrățire, însă în unele zone se constată o ușoară îngălbenire a firelor, iar inginerii agronomi spun că solul are nevoie de zăpadă sau orice fel de precipitații.

Specialiștii spun că, din cauza stresului hidric accentuat, culturile vor avea o răsărire neuniformă, iar procesele vegetative vor fi întârziate. În plus, pe timpul verii polenizarea nu se va face normal, iar asta va duce automat la pierderi. Totodată, plantele vor fi mult mai vulnerabile în fața bolilor și a atacurilor insectelor, iar în această situație insecticidele sunt o soluție eficientă pentru a ține la distanță dăunătorii, care vor fi mai periculoși ca oricând.