19 octombrie 2021 - 11:46

Prognoza Agrometeorologică pentru prima săptămână din 2021

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), prima săptămână din 2021 se va caracteriza, per ansamblu, printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -2 și 13°C, în timp ce maximele se vor situa între 4 și 17°C, iar minimele vor fi de -7-9°C.

Sunt posibile ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate. De asemenea, în zonele de câmpie vor fi condiţii de producere a ceții, asociată cu burniţă.

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică, local în estul, sud-estul și centrul Dobrogei.

Potrivit ANM, ritmurile biologice ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepția zonelor depresionare, unde procesele de vegetație ale culturilor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă să se continue verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. De asemenea, se recomandă administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.