Prognoza Agrometeorologica 07-13 octombrie. Recomandari pentru fermieri

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), această perioadă va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât de obicei.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între 9 și 24°C, în timp ce maximele se vor situa între 13 și 27°C, iar minimele vor fi de 5-20°C. Ploile își vor face simțită prezența, sub formă de averse, ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, iar izolat vor fi și vijelii. Mai mult, local vor fi și condiții de producere a grindinei.

În stratul de sol 0-20 cm ogor, nivelul de umiditate va fi satisfăcător, aproape de optim în Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, local în nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, izolat nord-estul Crișanei și al Banatului.

Pe de altă parte, în Oltenia și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Banat, Crișana și Muntenia, sudul și local estul Moldovei, centrul și estul Transilvaniei, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă).

Potrivit ANM, procesele biologice ale speciilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu
în bune condiții, în special pe suprafețele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile unde se vor menține deficite de umiditate în sol.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă, fermierii să elibereze suprafețele agricole de resturile vegetale și să efectueze arăturile adânci de toamnă. Mai mult, trebuie urgentate lucrările de pregătire a patului germinativ și semănatul în epoca optimă, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul ANM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole