Prognoza Agrometeorologică – Ce lucrări mai trebuie făcute până la Crăciun

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în perioada 18-24 decembrie, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în majoritatea zonelor de cultură.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -2 și 8°C, în timp ce maximele se vor situa între 1 și 10°C, iar minimele vor fi de -5-5°C.

Se întrevăd ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase şi de luncă se va semnala ceață, asociată cu burniţă, iar izolat vor fi condiţii de producere a poleiului.

În stratul de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură.

Conținutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică, local în estul, sud-estul și centrul Dobrogei, izolat sud-vestul Olteniei și al Crișanei.

Potrivit ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a ţării. Totodată, în zonele depresionare, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua în continuare mai lent. 

- Publicitate -

Meteorologii recomandă ca în această perioadă să se efectueze verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. De asemenea, se recomandă administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole