16 mai 2022 - 08:35

Prognoza Agrometeorologică 23-27 noiembrie. Recomandări pentru începutul iernii

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în această perioadă, vremea va fi predominant normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a zonelor de cultură agricolă. 

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -5 și 9°C, în timp ce maximele se vor situa între 0 și 12°C, iar minimele vor fi de -9-5°C. Valorile cele mai scăzute se vor înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi condiţii
pentru producerea îngheţului la suprafaţa solului. 

Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploaie, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), însoţite de intensificări ale vântului, la scara întregii ţări.

În stratul de sol 0-50 cm, aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Dobrogea, local centrul, estul, nordul, nordestul, sudul și sud-estul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei, sud-estul, sudul, estul și izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei.

Potrivit ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile biologice la culturile de câmp se vor desfășura în general normal, în cea mai mare parte a țării. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile tardive și pe arealele unde se vor menține deficite de umiditate în sol.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă, fermierii să finalizeze lucrările de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale și să efectueze arăturile adânci de toamnă. Mai mult, se recomandă administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în epoca optimă, dar și efectuarea lucrărilor de întreținere în plantațiile pomi-viticole. 

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.