Prognoza Agrometeorologica 20-26 octombrie. Recomandari pentru culturile agricole

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în această perioadă, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării. 

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între 2 și 14°C, în timp ce maximele se vor situa între 11 și 24°C, iar minimele vor fi de -8-14°C. Ploile își vor face simțită prezența, sub formă de averse, ploi torențiale, însoţite de intensificări de
scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara.

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm se va
încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate regiunile
agricole.

În Dobrogea, local nord-estul, nordul, sud-estul și estul Munteniei, estul și sudul
Olteniei, izolat sud-estul Moldovei, conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă).

Potrivit ANM, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea în
general o evoluţie normală în aproape toată ţara, exceptând zonele depresionare centrale şi
nordice, precum şi pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde
ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent. Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă

Meteorologii recomandă ca în această perioadă, fermierii să elibereze suprafețele agricole de resturile vegetale și să efectueze arăturile de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm. De asemenea, se recomandă pregătirea patului germinativ în vederea efectuării semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă, precum și finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole