17 octombrie 2021 - 00:30

Prognoza Agrometeorologică 09-15 ianuarie. Iarna își intră în drepturi

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în acest interval va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -7 și 5°C, în timp ce maximele se vor situa între -2 și 8°C, iar minimele vor fi de -11-3°C.

Sunt prognozate precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute local în estul, sud-estul și centrul Dobrogei, izolat sud-estul Munteniei, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Potrivit ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se va înregistra starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă să se continue verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. De asemenea, se recomandă administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă, precum şi a celor organice în vii şi livezi.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.