27 octombrie 2021 - 11:11

Prognoza Agrometeorologică 02-08 februarie. Semne bune pentru fermieri

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea zonelor de cultură.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -1 și 12°C, în timp ce maximele se vor situa între 3 și 16°C, iar minimele vor fi de -5-8°C.

Sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi
ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului.

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va
prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în toate regiunile agricole.

Potrivit ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, speciile de cậmp şi pomi-viticole îşi vor continua stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare partea a zonelor de cultură. Pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, la cerealierele de toamnă semănate în epoca optimă din zonele de câmpie vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă să se continue efectuarea controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi și vița de vie. De asemenea, se recomandă administrarea îngrășămintelor minerale complexe la culturile de toamnă.

Mai multe recomandări de specialitate și o analiză detaliată puteți consulta site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

Comments are closed.