Prognoza Agrometeorologică 01-06 noiembrie. Zonele în care se menține SECETA extremă

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în această perioadă, vremea va fi predominant normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole. 

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între 2 și 13°C, în timp ce maximele se vor situa între 7 și 17°C, iar minimele vor fi de -3-10°C. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 7-14°C în zonele de câmpie, favorabilă desfăşurării proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până în prezent. Este posibilă apariția unor ploi locale în aproape toată țara, însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm se va
încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării.

În Dobrogea, local nordul, nord-estul și estul Munteniei, estul și izolat sud-vestul Olteniei, sudestul Moldovei, conținutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă).

Potrivit ANM, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, iar în depresiuni, ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente şi izolat chiar stagnate temporar, în special în estul Transilvaniei. De asemenea, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile proceselor de călire, atât a cerealierelor de toamnă, cât şi a speciilor pomi-viticole.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă, fermierii să finalizeze lucrările de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale și să efectueze arăturile adânci de toamnă. Mai mult, pentru culturile de toamnă, este recomandată aplicarea îngrășămintelor pe bază de azot și fosfor. 

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole