Producție de 8,9 tone/hectar la cultura de porumb! Soluția salvatoare pentru un fermier din Bărăgan

Într-o perioadă în care seceta a decimat, pur și simplu, producțiile de porumb ale fermierilor din sud-estul țării, fermierul Bogdan Soare a ales să investească masiv în singura soluție care i-a permis să-și ducă afacerea mai departe – sistemul de irigații. Astfel, acesta a implementat tehnologia de irigare prin picurare pe 300 de hectare de porumb.

Deși în vară, când cultura era încă tânără, producția așteptată era în jur de 15 tone/hectar, socotelile fermierului au fost stricate atât de factorii meteorologici, cât și de fauna din zona respectivă..

”Am avut 300 de hectare pe niște areale luate în primul an, de asta am și pus picurare, am făcut niște comasări de terenuri și am irigat. Am descoperit cu mare surprindere că, în arealele noi, tot ce înseamnă viață, plecând de la iepuri, vulpi, șacali, ciori și tot ce vreți, descoperă furtunurile de picurare, care sunt ceva antropic în habitatul lor natural și încep să tragă de ele. Am schimbat de vreo patru ori banda, pentru că efectiv o rodeau și nu puteam iriga. A fost un efort financiar și uman extraordinar de mare. Am avut și marele ”noroc” că ne bată piatra de două ori foarte tare”, ne-a relatat Bogdan Soare, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Una peste alta, deși producția a fost sub așteptări, aceasta i-a permis fermierului să-și poată continua activitatea. Acesta spune că fără această investiție, anul acesta ar fi fost nevoit să renunțe la afacere.

”Una peste alta, am făcut o producție medie de 8,9 tone/hectar. A fost mult sub costul pe care l-am avut, dar pot să vă spun cu mâna pe inimă că dacă nu făceam asta, anul acesta nu mai stăteam aici din postura de fermier, în sensul că nu puteam să supraviețuim. (…) Pentru primul an a fost extraordinar, provocările au fost foarte mari, fără picurare nu puteam să supraviețuim. Unde nu am avut picurare, unde nu au mers furtunurile sau unde au fost roase și nu au mai putut să le înlocuiască, producția a fost zero porumb recoltat”, a mai spus Bogdan Soare pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole