În contextul schimbărilor climatice, predictibilitatea este un cuvânt din ce în ce mai greu de pronunțat pentru fermierii români. Astfel, cei care au posibilități financiare și din punct de vedere al accesului la apă, fac investiții masive în sistemele de irigații, pentru a obține producții mari și, mai ales, predictibile. Este și cazul fermierului Bogdan Soare, care începând de anul acesta va implementa tehnologia de irigare prin picurare la 300 de hectare de porumb.
”Lucrăm 1.400 de hectare de teren, iar anul acesta este primul în care vom avea la picurare 300 de hectare de porumb. Nu este o fericire pentru noi să facem chestia asta, dar este singura soluție; încercăm, cu bani mulți, să fim predictibili și profitabili. (…) Ne dorim să putem spune că depinde de noi, nu mai depinde doar de Dumnezeu; astăzi, este frustrant să faci școală, masterate, doctorate, și să zici că dacă ne ajută Dumnezeu, s-ar putea să recoltăm ceva”, a precizat Bogdan Soare, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.
Dacă totul merge așa cum trebuie, producția așteptată de fermier este una de 15-16 tone/hectar, lucru care i-ar asigura recuperarea investiției pe termen lung și o predictibilitate în ceea ce privește negocierea contractelor cu traderii. Însă până la a ajunge să vorbească despre profit, suma investită este una considerabilă.
”Aici plecăm de la un potențial al hibridului de 15-16 tone/hectar, avem o densitate de 90.000 de plante. Dacă vom avea și apă și dacă vom face toate lucrurile cum trebuie, vom putea spera că avem un viitor. Deocamdată, fără apă, nu avem niciun fel de viitor.
Costul furtunului este undeva la 400 de euro/hectar, care este un cost anual. Vorbim de un furtun premium, cu picurători fantă, care are și un cost de reciclare mai mic decât alte tipuri de furtun, dar care, din experiența noastră și a altora, trebuie schimbat anual. Deși producătorul spune că se poate refolosi, e complicat, pentru că apar probleme mecanice, animale care îl rod, astfel că este foarte complicat să-l strângi înapoi pe rolă, ca să-l pui anul viitor. Nimeni nu îl refolosește pe scară industrială.
Picurarea aceasta, în afară de bandă, are și 10 angajați cu carte de muncă, care se vor ocupa de chestia aceasta. Nu ai dat doar 1.000 de euro/hectar și gata, s-a închis investiția. Investiția este de lungă durată, recuperarea ei este de lungă durată, dar aici, doar aceasta este calea. Irigatul este cea mai grea operațiune din agricultură. Dacă cineva trăiește cu impresia că e un moft, nu; este cea mai costisitoare și consumatoare de energie umană și de combustibil. Nu o facem de drag, o facem pentru că ne agățăm de ultima speranță”, ne-a mai spus Bogdan Soare.