Producția MINIMĂ de grâu la hectar pentru a obține profit în 2024

În contextul în care prețul grâului se duce din ce în ce mai jos, iar trendul descendent pare că va continua până la perioada de recoltare, fermierii vor fi nevoiți să obțină producții foarte bune pentru a reuși să-și acopere costurile de producție.

Prețul previzionat în acest moment pentru perioada de recoltă este de 175 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Asta înseamnă o valoare mai mică de 0,8 lei/kg la poarta fermei, ceea ce, la un cost de 4.000 lei/hectar, îi obligă pe fermieri să obțină o producție de peste 5 tone/hectar ca să nu fie pe pierdere.

”Eu ascult cu groază, ascult cu teamă, când aud aceste cifre. 175 euro/tonă în Portul Constanța, minus transport, chiar făceam o socoteală acum și înseamnă, 0,76-0,77 lei/kg, vorbim de grâul de panificație. Mai adăugăm și o depunctare care ar putea exista dacă marfa va fi de furaj.

Am spus de fiecare dată: cel mai important lucru într-o fermă este producția, după aceea prețul. Dacă faci producție, prețul te poate ridica, te poate coborî, dar numai în momentul când ai ce să vinzi.

La un preț de 175 euro/tonă la recoltare, nivelul de producție trebuie să ajungă undeva la minim 5,5-6 tone/hectar, dacă împărțim la un cost de producție de 4.000 de lei/hectar. Ce facem, că sunt multe zone unde nu se va ajunge la aceste producții? Eu, în ultimii 5 ani de zile, în 2 din 5 ani am depășit această valoare de 5,5 tone/hectar. Media pe ultimii 5 ani ar fi undeva la 5 tone/hectar la grâu”, a precizat fermierul Cosmin Iancu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

8 COMENTARII

  1. Și dacă ați fi asociați, să aveți moară proprie, brutărie, linie de paste făinoase și specialități, oare ce s-ar întâmpla ? Dar fermierii noștrii nu vor decât să recolteze și să vândă rapid producția.

  2. Da asta este rezultatul, tehnologiile moderne omoară profitul .Trebuie reduse costurile. Tractoare cu motoare pe biomasa,tracțiune indirecta care mareste suprafata prelucrata de zeci de ori, la o trecere fertilizare cu azot gazos, cerare foliare pentru reducerea transpirație plante ,seminte capsulate în benzi de intarziere germinare biodegradabil pentru semănat în extraferestre extrasezon.Doar câteva solutii care fac costul la sfert.pe ha.

  3. Ăștia nu sunt fermieri, ci niște mafioți vânători de subvenții. Dacă pui toamna grâu în pământ si vara îl recoltezi nu ești fermier . Ce muncă face un astfel de individ ?! Lucrează 2sau 3 zile toamna 2 sau 3 zile primăvara iar vara îl recoltează îl vinde direct in port cu tirul de pe câmp și vrea profit . Un fermier are mai multe ramuri ale agriculturii inclusiv sectorul zootehnic are o mica linie de producție o piata de desfacere etc . Sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite nu asa cum fac ei acum . Ăștia care au doar cultura mare nu merita susținuți trebuie eliminați de la plata subvențiilor. Sa facă agricultură după placul lor . Ăștia sunt asistați sociali.

  4. Dl Luis ce meserie ai ? Subventia dacă acoperă prețul motorinei Explicați -mi mai bine cum ajunse prețul cerealelor la jumătate ,dar prețul la pită și la carne crește !

  5. Eu vad ce averi colosale au adunat fermierii , am văzut la protest cu tractoare de peste 500 000 de euro bucata, au jepanele de sute de mii de euro bucata opulenta extravagante arogante etc și tot se plâng. Subvențiile sunt adevărate ajutoare sociale bani nemunciti care încurajează falsul în declarații și trebuie acordate în vauchere imputuri etc nu Cash în contul fermierilor . Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru nu aduce plus valoare economiei. Exportam materia prima și importam alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc. Unde este sectorul zootehnic?! Unde sunt fabrici de procesare ?! Eu vreau sa consumăm produse românești dar nu găsim.

  6. In agricultura este loc pentru toti.
    Cine da cu critica, nu a făcut niciodată agricultura.
    Va așteptăm pe tarla !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole