27 octombrie 2021 - 10:50

Un producător de carne de porc din România va crește numărul de animale livrate de propriile ferme

Reprezentantul unui jucător de top al pieței de carne de porc din România și-a manifestat optimismul în ceea ce privește revirimentul pieței de profil autohtone în acest an.

Ca atare, potrivit precizărilor lui Goran Panici, manager general al Smithfield România, citat de ZF, compania pe care o reprezintă intenționează să majoreze numărul de capete porcine livrate de propriile ferme, cât și volumul de produse din carne de porc autohtonă.

„Începem un nou an cu optimism, în care sperăm la o revenire la normalitate în a doua parte a anului, odată cu îndepărtarea amenințării pandemice COVID-19 grație campaniei de vaccinare a populației. (…) 2021 va fi pentru noi un an al dezvoltării, pe tot lanţul de producţie şi valorificare al sistemului nostru integrat. Intenţionăm să creştem atât numărul de capete de animale livrate de fermele noastre, cât şi volumul de produse din carne de porc 100% românească“, a precizat oficialul firmei.

El a mai spus că se bazează pe menținerea cererii interne de carne și produse din carne de porc, în contextul în care epidemia de pestă porcină africană (PPA) a pus probleme multor exportatori tradiționali de carne de porc, la nivel global.

De altfel, majorarea numărului de focare de PPA afectează direct activitatea companiei pe care o reprezintă, însă până la rezolvarea problemei de către autorități, reprezentanții firmei au luat măsuri pentru a limita răspândirea virusului și restricționarea transportului animalelor între ferme sau spre abator.

„Pentru industria noastră, pesta porcină va continua să fie o provocare majoră și să pună o presiune imensă pe companiile producătoare, nevoite să mențină investițiile în sisteme și măsuri de securitate şi siguranţă epidemiologică speciale“, a adăugat Panici.

În ceea ce privește viziunea sa pentru anul în curs, în ceea ce privește activitățile companiilor din sectorul de profil, el speră la un nivel al afacerilor similar cu cel înregistrat în 2020.

„Pentru foarte multe companii, 2021 va însemna regăsirea echilibrului economic, rezolvarea tensiunilor acumulate în ultimul an, generate de pandemie. În contextul unei predictibilități legislative și fiscale, de dorit la nivel global, sperăm în acest an la o revenire la un nivel de business apropiat de cel de dinainte de 2020. Ne dorim ca acest an, 2021, să aducă mai multe rezultate pozitive“, a mai spus directorul general al firmei, citat de sursa de presă amintită mai sus.

În 2018, ultimul an pentru care există date disponibile, țara noastră a fost lider la consumul de carne de porc în UE, cu 77 kg de carne în carcasă per cap de locuitor, potrivit datelor de la INS.