Problemele programului Agro IMM Invest. ”Am mari dubii că va fi un succes”

Mulți dintre fermierii români care au fost afectați anul trecut de secetă și pandemie așteaptă lansarea noului program Agro IMM Invest, anunțat deja de mai bine de jumătate de an de guvernanți. Programul ar urma să fie demarat cu un plafon de 1 miliard de lei, potrivit premierului Florin Cîțu, acesta urmând să fie crescut dacă programul va avea succes.

Fermierii, însă, nu par foarte încrezători în faptul că noul program va avea foarte mare succes. Ținând cont de situația dificilă în care se află unii fermieri din cauza secetei, aceștia ar putea să nu aibă nici măcar posibilitatea că acceseze programul. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Ștefan Gheorghiță a atras atenția asupra câtorva elemente din Agro IMM Invest, care ar putea să contravină succesului acestui program.

”Eu ridic un prim aspect, legat de condițiile de eligibilitate. Ordonanța preia cam ce a fost și anul trecut de la IMM Invest și vine doar cu o particularitate. Printre altele, sunt trei criterii importante. Primul este regulamentul 651 din 2014 privitor la ce înseamnă o întreprindere în dificultate. Al doilea criteriu de bază era ca fermele să nu fie cu incidente bancare majore, cu excepția celor înregistrate după 20 martie 2020. La prima vedere, putem spune că guvernanții s-au gândit la situația fermierilor care au fost calamitați.

Al treilea element important este că banca are totală libertate de a interpreta și a analiza clientul sau potențialul client după criteriile interne, criterii interne care nu sunt aleatorii, ci sunt în conformitate cu criteriile BNR. Aici sunt niște indicatori și niște condiții de îndeplinit”, a explicat Ștefan Gheorghiță.

Potrivit fermierului brăilean, fermierii care au avut posibilitatea, au accesat deja IMM Invest anul trecut, însă pentru cei care nu au făcut-o este greu de crezut că vor avea bonitate pentru a accesa noul sub-program.

”Vine un fermier care a fost calamitat și zice ”vreau și eu să accesez Agro IMM Invest.” Trebuie să spunem un prim lucru: cine a avut posibilitatea anul trecut, a accesat. Chiar sunt cifrele oficiale: în jur de 10% din cei care au accesat programul IMM Invest anul trecut sunt fermieri, care au avut bonitate; care n-a avut bonitate anul trecut, anul acesta cu atât mai mult nu are”, a mai subliniat Ștefan Gheorghiță.

Fermierul mai atrage atenția asupra unei posibile contradicții în condițiile programului, care ar putea provoca mari probleme pe viitor pentru beneficiari.

”Al doilea aspect este că s-a trecut sub tăcere un lucru. Noi, pentru ochii lumii, am zis că îi iertăm pe cei care au avut incidente majore după 20 martie și nu luăm în calcul acele incidente, dar am uitat să schimbăm primul punct, cel cu Regulamentul european. Fiindcă regulamentul european zice că orice societate se consideră a fi în dificultate dacă s-a început procedura de insolvență împotriva ei sau această procedură este potențială. (…) S-ar putea să ne trezim că se dau banii, iar peste ceva timp, vine cineva și controlează și spune că trebuie să dai banii înapoi”, a mai precizat Ștefan Gheorghiță pentru AGRO TV.

Nu în ultimul rând, fermierul din Brăila susține că criteriile programului Agro IMM Invest i-ar putea pune pe picior de egalitate pe fermierii afectați de secetă, care se află în situații dramatice, cu anumiți speculanți care ar putea profita de acest program.

”Mai fac o mențiune interesantă: acesta Agro IMM Invest este un sub-program pentru IMM Invest, program care este pentru sprijinul celor afectați de pandemie. Nu spune nicăieri în ordonanță că doar în zonele calamitate nu se consideră incidente biletele la ordin neachitate după 20 martie. Adică un țepar din altă zonă, care nu și-a plătit furnizorii că n-a vrut el, are aceleași drepturi ca unul care a fost calamitat de secetă.

Sunt câteva întrebări la care eu nu am văzut răspuns. Hotărârea care se va da privind normele metodologice nu poate schimba Ordonanța. Principiile nu pot fi schimbate decât printr-o altă Ordonanță sau prin modificarea ei în Parlament. Se va face sau nu, nu știu. Oricum, toți juriștii care au lucrat în ultima perioadă pe documentele pentru agricultură le-au cam amestecat, ca să nu zicem altfel. Eu am mari îndoieli că acest Agro IMM Invest va fi un succes pentru toată lumea”, a mai adăugat Ștefan Gheorghiță.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole