5 august 2021 - 08:52

Primar condamnat la închisoare după țepe de 1 MILION de euro din subvențiile APIA

Un fost primar din județul Mehedinți a fost condamnat la închisoare cu executare, după ce a obținut ilegal subvenții de la APIA pentru terenuri și animale! Rafael Ionel Dunărințu, fost primar al orașului Baia de Armă, din județul Mehedinți, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Mehedinți. Suma obținută ilegal de acesta este cutremurătoare: aproape un milion de euro!

Se pare că Dunărințu nu a acționat singur. Potrivit jurnalulolteniei.ro, acesta ar fi fost ajutat chiar de un medic veterinar să obțină ilegal sumele uriașe de bani. Din dosarul penal deschis pe numele său reiese că fostul primar Rafael Ionel Dunărințu a obținut necuvenit de la APIA Mehedinți nu mai puțin de 4.894.847,05 lei, adică aproape 1 milion de euro.

”În baza art. 25 C.p.p., rap. la art. 397 C.p.p., Admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Bucureşti şi obligă inculpaţii să plătească părţii civile după cum urmează: Obligă inculpatul Dunărinţu Rafael Ionel să plătească suma totală de 4.894.847,05 lei, reprezentând sprijin financiar acordat necuvenit în campaniile agricole 2009-2014, din care, în solidar cu inculpata Bălănescu Domnica pentru suma de 3.985.916,47 lei; în solidar cu inculpaţii Scorobete Ion şi Semen Nicolae Lucian pentru suma de 1.730.296,96 lei şi în solidar cu inculpata SC TRANS EXFOR pentru suma de 2.642.227,54 lei” se precizează în hotărârea instanței.

Fostul primar din orașul Baia de Aramă nu se află la prima abatere. Dunărințu este, în prezent, după gratii, pentru ispășirea unei pedepse de 3 ani și 4 luni de închisoare pentru infracțiunea de instigarea la furt de arbori din domeniul forestier. Mai mult, acesta a mai fost condamnat la un an de închisoare cu executare și într-un al treilea dosar pentru complicitate la fals intelectual în formă continuată pentru obținerea de fonduri europene de la AFIR Mehedinți, pe măsura 141. În acest dosar însă a primit o condamnare de 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.