17 octombrie 2021 - 12:51

Ce se întâmplă cu prima de instalare pentru tânărul fermier? „PAC la start” (exclusiv)

Comisia Europeană (CE) a dublat prima de instalare pentru tânărul fermier, „oricare ar fi el”, este anunțul făcut de eurodeputata S&D, Carmen Avram, pentru ediția online a Agro TV, în avanpremiera webinarului „PAC la start” de joi, 18 februarie 2021, ora 12.

Pe lângă alte subiecte fierbinți, cu ocazia transmisiei în direct, Avram va discuta cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, Adrian Oros, și despre situația tânărului fermier, în special despre afirmațiile sale de miercuri, potrivit cărora el ar da subvenții doar „unui om care a făcut agricultură din tată-n fiu”.

„Deși domnul ministru este de părere ca fermierul tânăr ar trebui să fie moștenit din tată-n fiu – mă întreb cum o fi apărut primul fermier de pe pământ – Comisia Europeană are cu totul altă părere și a dublat prima de instalare pentru tânărul fermier, oricare ar fi el”, a precizat eurodeputata Carmen Avram.

„Vom vorbi, în primul rând, despre bugetul agriculturii pe 2021, care este atât de mic, încât vor fi probleme inclusiv la plata subvențiilor. În plus, MADR n-a prevăzut nici despăgubirile pentru culturile de primăvară, calamitate de seceta de anul trecut. Din păcate, acest lucru era de așteptat, având în vedere ca Ministerul Agriculturii nu a trimis la Comisia Europeană, nici până la această ora, sumele spre aprobare. În plus, în timpul dezbaterii, voi aborda principalele teme: plafonarea subvențiilor și modul în care se va face acest lucru, ecoschemele, investițiile în irigații și fermierii tineri.”

Declarația care a iritat audiența

Chestionat fiind de moderatorul emisiunii România 9 de pe TVR 1, Ionuț Cristache, care sunt recomandările sale pentru tânărul fermier care vrea să se apuce de agricultură, Adrian Oros, ministrul de resort, a răspuns că-și dorește să activeze în acest sector doar cei care provin din familii cu tradiție.

„Eu nu doresc să se apuce de agricultură decât aceia care au tradiție în familie în agricultură și care cunosc. Pentru că, în România, de când au apărut subvențiile, vânătorii de subvenții, șmecherii, capitalul s-au dus exact spre aceste zone, doar pentru subvenții, au găsit tertipuri să ia subvențiile fără să facă agricultură, în jurul lor au pârjolit totul.

Adevărații agricultori care au făcut cu tradiție, de generații acest lucru, nu prea au apucat. Când vor dispărea subvențiile, ei se vor retrage și după, nu va rămâne nimic. Deci, eu nu aș dori, ca ministru al agriculturii, să dau subvenții decât unui om care a făcut agricultură din tată-n fiu. Deci, dacă nu ați făcut agricultură, nu vă recomand”, a afirmat ministrul agriculturii, Adrian Oros, miercuri seara, la televiziunea națională.

Până în 2027, fermierii europeni au de cheltuit peste 343 de miliarde de euro, dar sub condiții noi și stricte. E România pregătită să-și ia partea din acești bani? Care sunt provocările pentru fermierii români, cunosc fermierii condițiile pe care trebuie să le îndeplinească, ce face și ce nu face Guvernul de la București pentru a-i sprijini?

Eurodeputata Carmen Avram și invitații săi vor răspunde la aceste întrebări în dezbaterea online „PAC la start”, care va avea loc joi, 18 februarie, la ora 12:00 și care are ca invitați fermieri și experți în agricultura românească.