Carmen Avram: „De ce o piață este ”Zona Zoster”, dar supermarketul nu?”

„De ce o piață este ”Zona Zoster”, dar supermarketul nu?” Decizia autorităților de închidere a piețelor aflate în spații închise, pe fondul extinderii numărului de cazuri de coronavirus, a stârnit reacții vehemente în întregul sector agro-alimentar, de la oficiali până la micii fermieri. Cu toții se întreabă de ce autoritățile lovesc în micii producători, care nu vor mai avea unde să-și comercializeze produsele. 

Europarlamentarul Carmen Avram a transmis un mesaj dur pe pagina sa de facebook, în care se întreabă de ce trebuie să sufere fermierii români, dar nu și proprietarii de supermarketuri sau malluri:

„Dragii noştri, aş vrea să ne explicați şi nouă de ce o piață e „zona Zoster”, dar supermarketul, nu. De ce e micul producător român – vai de viața lui – „zona Zoster”, iar marele proprietar de mall, nu. De ce şcoala e „zona Zoster” pentru educație, dar pentru alegeri, nu. Asta, dacă sunteţi în stare. Dacă nu, mergeți înainte. O să vă convingeți, într-o zi, că până şi fotoliile voastre din palat pot face „zona Zoster”. Pe pielea lor scumpă şi fină”, a scris Carmen Avram pe pagina sa de facebook.

Reacții dure au venit și din partea asociațiilor din sectorul agricol. Alianța pentru Agricultură și Cooperare susține că dacă nu vor mai avea acces în piață, micii fermieri vor intra în faliment, iar populația va fi nevoită să consume produse venite din străinătate, mai nesănătoase.

”Toţi aceşti comercianţi vor fi nevoiţi să-şi închidă activitatea, iar populaţia va fi lipsită de dreptul de a achiziţiona produse de sezon, produse locale, produse perisabile, produse controlate sanitar-veterinar în favoarea unor produse de import şi mai puţin sănătoase.

Nu toţi producătorii agricoli au posibilitatea de a comercializa producţia prin intermediul supermarketurilor sau a magazinelor locale! Unde îşi vor valorifica producătorii agricoli producţia în condiţii de igienă şi respect pentru consumatori? Această decizia intervine la debutul sezonului rece şi nu avem cum să nu ne întrebăm dacă comercializarea produselor, care de regulă se vând proaspete, poate fi realizată în deplină siguranţă pentru comercianţi şi consumatori la exterior sau încurajăm piaţa neagră?”, se menționează în comunicatul Alianței.

Pe de altă parte, șeful statului susține că micii producători vor putea, în continuare, să-și vândă produsele în piețele tradiționale, în spații deschise.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole