Uniunea SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN, uniune fără personalitate juridică, își exprimă îngrijorarea față de noile măsuri restrictive anunțate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, una dintre măsurile anunțate fiind și aceea privind suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise.
Față de această propunere protestăm vehement, atragem atenția asupra faptului că Uniunea Salvăm Țăranul Român, dar și parte din structurile componente individual au solicitat încă din luna martie 2020 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale dar și Guvernului României să aibă în vedere o serie de măsuri pentru sprijinirea micilor fermieri, printre care enumerăm: identificarea de măsuri prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazine, scutirea sau amânării de la plata impozitelor și taxelor, asigurarea de sprijin financiar pentru promovarea și eficientizarea canalelor de marketing pentru produsele locale, inclusiv prin măsuri de subvenționare parțială a costurilor de distribuție pentru susținerea producătorilor agricol, identificarea unor pârghii de colectare și distribuire doar a produselor românești și chiar limitarea importurilor de legume, fructe etc din spațiul intracomunitar și din afara acestuia, instituirea unui mecanism de monitorizare și eventual control asupra prețurilor de comercializare, în special în cazul legumelor și fructelor, etc.
Totodată am atras atenția asupra faptului că, dacă se nu intervine urgent în sprijinul producătorilor agricoli mici și medii de legume, fructe în contextul pandemiei a stării de urgență generate de aceasta și a măsurilor dispuse de autorități, producătorii agricoli vor avea pierderi mari, precum și asupra faptului că nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla cu pandemia COVID-19 și durata acesteia, multe dintre fermele de familie vor dispărea.
Este evident că Ministerul Agriculturii în cursul acestui an nu a luat nici o măsură pentru a sprijini și a proteja fermele de familie, micii producători, nu a gândit nici o măsură de sprijin a formelor asociative, a cooperativelor, etc, în vederea integrării acestora pe lanțul comercial. Neam ales numai cu promisiuni, una dintre solicitările noastre fiind aceea de a cei care de altfel asigură în mare parte necesarul de produse agricole proaspete.
Mai mult Uniunea Salvăm Țăranul Român a solicitat Ministerului Agriculturii să promoveze cât se poate de repede o Ordonanță de Urgență prin care să modifice Legea 28/2020 și implicit Lege 321/2009, în vederea transpunerii Directivei (UE) 2019/633 care trebuie pusă în aplicare până în luna Mai 2021.
Ori nici măcar acest lucru nu a fost în stare Ministerul agriculturii să promoveze un astfel de act normativ de natură să protejeze formele asociative care colectează și livrează produse în marile lanțuri de magazine, deși public dl. Ministru Oros și-a asumat din primăvară un o astfel de inițiativă.
Suntem conștienți de faptul că populația și noi trebuie să fim protejați în contextul pandemiei actuale, noi la rândul nostru respectă regulile impuse, dar în același timp cei care se află la guvernare trebuie să fie conștienți de faptul că micii producători, fermele de familie nu își vor mai putea continua activitatea. Este evident că măsura de a închide piețele agroalimentare acoperite nu face altceva decât să încurajeze importurile , să decapitalizez micul producător, este evident că nu se ține cont de faptul că micii fermieri și fermele de familie vor trebui să se pregătească pentru noi culturi, or, în acest moment sunt decapitalizați. Nu în ultimul rând, este evident că nu sa avut în vedere că în piețele agro-alimentare sunt magazine de producător care și acestea la rândul lor se vor închide.
Practic printr-o astfel de măsură fără ca anul acesta să fi fost acordat un sprijin real micilor fermieri, fermelor de familie, ministerul limitându-se la ceea ce Uniunea Europeană a dispus prin regulamente, ajutoare de stat nefiind acordate către mici fermieri și fermele de familie, într-un cuvânt ministerul nu a aluat nici o măsură, nu sa consultat, a fost lipsit de viziune, sa transformat în agenție de plăți. Sa limitat numai la promisiuni.
Față de aspectele menționate și față de lipsa de dialog, de viziune și lipsa de interes față de micul fermier, fermele de familie, Uniunea Salvați Țăranul Român cere demisia ori demiterea Ministrului Agriculturii, pe care a fost absent în această perioadă grea pentru micul fermier și fermele de familie, nu a avut inițiativă, nu sa implicat real, este evident că micul fermier și fermele de familie nu există pentru Ministerul Agriculturii. Totodată Uniunea Salvați Țăranul Român va analiza posibilitatea organizării de proteste motivul că a absentat total din va analiza și își va mobiliza membrii în vederea organizării de proteste.
Cu stimă,
REPREZENTANT USTR,
Păunel Ion
Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură ‐ Tudor Dorobanțu, președinte
Federația Națională a Lucrătorilor ‐ Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel, președinte
Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte
Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură,
Floricultură, Plante Aromatice Buzău ‐ Costel Vânătoru
Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, director executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, director executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu , președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, președinte
Cooperativa Agricolă Ialomițeana ‐ Roxana Roșculeț, președinte
Organizatie de producatori TOMATE COM, Mircea Bujor, președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale
Asociația utilizatorilor de automate de lapte crud din România, Cristian Lungu, președinte