Prețul porumbului rămâne pe un traseu constant, cu valori similare celor din ultimele săptămâni. Prețul actual este susținut de îngrijorările legate de recolta din Uniunea Europeană, care se adâncesc din ce în ce mai mult.
Potrivit analiștilor în domeniu, Uniunea Europeană se bazează, în acest moment, pe marfa care va veni din Ucraina, pentru a-și suplini deficitul de producție.
”Platforma porumbului, pe care o vedem susținută la nivelul de 185-187 euro/tonă în Portul Constanța, nu este altceva decât cauționarea faptului că în Uniunea Europeană sunt pierderi foarte mari față de prognoza inițială și că toată lumea așteaptă porumbul ucrainean să iasă. Porumbul ucrainean este cotat, ca prognoză, la 28 milioane de tone în acest moment”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.
Potrivit specialistului, singura șansă pentru o creștere semnificativă a prețului porumbului ar fi ca porumbul ucrainean să rămână blocat, însă un astfel de scenariu este improbabil. Liniile de solidaritate puse la dispoziție de Uniunea Europeană vor funcționa în continuare.
De altfel, într-o declarație recentă, premierul Marcel Ciolacu și-a asumat dublarea volumului de mărfuri ucrainene care vor tranzita România în perioada următoare.