17 ianuarie 2022 - 20:23

Prețul mieilor de Paște crește – vânzările scad considerabil

Prețul mieilor de Paște din acest an este de 25 de lei pentru un kilogram, mai mare cu 3 lei decât anul trecut pentru că prețul la nutreț a crescut cu 25%.

Crescătorii de ovine susțin că Paștele Ortodox este șansa lor de profitabilitate, pentru că, susțin aceștia, la Paștele Catolic consumul de carne de miel este unul mic.

La această dată mieii cântăresc între 8 și 14 kg și se vor vinde către familiile cu mai mulți membrii, asta pentru că mulți ieșeni, individual, nu își vor permite să cumpere.

Numai la ferma familiei Milica și Petrică Omușoru, anul trecut, s-au înregistrat vânzări cu 30 la sută mai mici. În ceea ce privește anul acesta, pierderile vor ajunge, poate, și la 40 la sută, asta pentru că ieșenii nu mai au bani să cumpere carne de miel pentru masa de Paște.

Producția de miei este una generoasă, însă vânzarea lor, de Paște, este pusă sub semnul întrebării. La stâna lui Petrică Omușoru sunt 700 de efective, oi și miei și doar familia se implică pentru că nu a găsit forță de muncă în altă parte.

Un miel acum, de Paștele Catolic, cântărește undeva la 9- 10 kg, pentru Paștele Ortodox, o să depășească, în medie, 12-14 kg. Acum să vedem cine o să-i cumpere. Aici este problema.” explică Petrică Omușoru. 

Din cauza majorării prețului la nutreț, crescătorii de ovine au mărit prețul mieilor de Paște, în încercarea de a amortiza investiția, că de profit nu poate fi vorba, nici în acest an.

Întrebat cum va reuși să vândă, crescătorul de oi spune că „Dacă vine lumea de la domiciliu, aici acasă, ca să îi sacrificăm, da. Dar nu putem să umblăm cu miei, că nu este posibil. Dacă sunt mai mari, pot fi cumpărați de o familie mai mare, să spunem mama, copil, cum se practică și în cazul porcilor, ca să reușiți totuși să îi vindeți. Da, dau și la familii depinde cum vrea. Dacă vine o familie și vrea o miel de 14 kilograme îl tai în patru și îi dau omului carnea ca să aibă la Paște, să mănânce. „