26 mai 2022 - 19:49

Decizie cu privire la centrele de tăiere a mieilor: „Este asigurată permanența cu medici veterinari”

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Harghita a autorizat temporar cinci centre de tăiere a mieilor, unitățile urmând să funcționeze atât în perioada Paștelui catolic, cât şi a celui ortodox.

De altfel, două centre au fost autorizate în localitatea Frumoasa și câte unul în Plăieșii de Jos, Căpâlnița și Ocna de Sus.

Acestea au avize temporare de funcționare, cu perioadă limitată de tăiere a mieilor, în perioada 30 martie – 3 aprilie, pentru Paștele catolic şi 21 aprilie – 1 mai, pentru cel ortodox, la fiecare dintre centru fiind asigurată permanența de către medicii veterinari.

„Este asigurată permanența cu medici veterinari, nu se taie niciun animal fără să i se verifice starea de sănătate, fără să se examineze carnea. La fiecare centru de tăiere este un medic veterinar desemnat, care verifică animalul viu şi carcasa de miel tăiată, în vederea comercializării. Nu se pot comercializa decât pe bază de comandă și în piețe agroalimentare. (…) Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentare înregistrare sau autorizate”, a precizat Cristina Antal, directorul executiv adjunct al DSVSA Harghita, citată de Agerpres.

La fiecare din aceste centre se estimează că vor fi sacrificați între 50 şi 100 miei, însă cifrele se pot modifica.

Reprezentanta DSVSA Harghita a mai adăugat pentru sursa citată că instituția pe care o conduce are asigurată permanenţă în perioada sărbătorilor pascale şi efectuează controale comune cu alte instituţii în unităţi de comercializare a produselor alimentare, cum ar fi ouă, lapte peşte, în depozite, în restaurante, fiind efectuate şi verificări în trafic, împreună cu IPJ Harghita.

Condițiile de sacrificare anunțate și de ANSVSA

Carnea provenită de pe urma sacrificării mieilor în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deţinătorii de oi, operatori economici înregistraţi sau autorizaţi sanitar-veterinar, în supermarketuri, măcelării, pieţe agroalimentare, iar mieii proveniţi din exploataţii non-profesionale sacrificaţi în abatoare pot fi comercializaţi de către proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sau direct către consumatorul final.

Crescătorii de oi care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în „Centre de sacrificare miei” autorizate temporar, la solicitarea şi cu asumarea întregii responsabilităţi de către reprezentaţii UAT-urilor care deţin astfel de obiective, cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare.

Ca urmare a confirmării scrapiei în anumite județe se monitorizează circulația ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar, a anunțat la rândul său ANSVSA.

Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 30 martie – 3 aprilie 2021 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 21 aprilie-1 mai 2021 (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

Paştele catolic va fi celebrat la sfârşitul acestei săptămâni, iar cel ortodox în data de 2 mai.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.