Prețul grâului se prăbușește! S-au atins noi minime istorice!

Prețul grâului european pare că se află într-un picaj accelerat, după ce joi cotaţiile futures pentru acest produs pe bursa Euronext au atins noi minime istorice. Potrivit analiștilor, reacția pe burse vine în contextul în care declinul fără oprire al preţurilor la grâul rusesc a intensificat îngrijorările că stocurile mari de grâu european se vor confrunta cu o concurenţă acerbă pe pieţele de export, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Astfel, pentru grâul cu livrare în luna mai, contractul cel mai tranzacţionat la bursa Euronext, cotaţiile au coborât joi până la un minim istoric de 204,25 euro pe tonă, la fel ca și cele pentru grâul cu livrare în luna următoare, care s-au tranzacționat cu 205 euro pe tonă.

Un nou minim istoric au atins și cotațiile futures pentru grâul din noua recoltă cu livrare în luna decembrie, care au coborât până la 218 euro pe tonă.

„Preţul grâului rusesc nu încetează să scadă. Preţurile la grâul folosit ca nutreţ scad şi ele în mod dramativ pentru că există o concurenţă acerbă din partea orzului şi porumbului”, a explicat situația un dealer.

La rândul său, un trader german a precizat că un important analist rus a evaluat joi preţul pentru grâul rusesc cu livrare imediată la 218 dolari pe tonă FOB, sub pragul psihologic de 220 de dolari pe tonă.

„Asta ar însemna o scădere cuprinsă între 7 şi 10 dolari faţă de sfârşitul săptămânii trecute. (…) Preţuri mai mici sunt oferite din Rusia aproape în fiecare zi, în pofida pragului de preţ la export impus de autorităţile ruse”, a punctat traderul.

- Publicitate -

În acest context, prețul grâului vest-european este puternic afectat de competiţia venită din partea grupului rusesc şi ucrainean, în condiţiile în care exportatorii vânează cererea limitată pe termen scurt.

Prețul grâului a înregistrat scăderi și la bursa de cereale de la Chicago, unde cotaţiile au coborât joi cu peste 1%, în contextul în care aprecierea dolarului s-a adăugat presiunilor cauzate de preţurile scăzute pe pieţele internaţionale de export.

La acest moment, se așteaptă publicarea ultimului raport lunar al Departamentului american al Agriculturii (USDA) pentru noi indicii cu privire la direcţia în care se îndreaptă oferea şi cererea pe piața de cereale. 

Citește și Ofertele pentru grâu la poarta fermei AZI! Prețurile care bagă fermierii în faliment

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole