Ofertele pentru grâu la poarta fermei AZI! Prețurile care bagă fermierii în faliment

Încă de anul trecut, semnele pentru anul agricol 2023-2024 nu erau cele mai bune în ceea ce privește sectorul vegetal. Pentru mulți dintre fermierii producători de grâu, profitul în anul 2024 pare o misiune imposibilă, având în vedere că prețurile se duc din ce în ce mai jos, iar cheltuielile pentru înființarea și întreținerea culturilor sunt, în continuare, la cote înalte.

Fermierul Marin Anton, din județul Giurgiu, spune că și-a redus semnificativ toate cheltuielile de producție pentru anul 2024, însă nici așa nu este sigur că va ieși pe plus.

”Principalul criteriu la mine va fi criteriul financiar, ce e mai ieftin. La lipsa de bani și lipsa de performanță și minusurile care au fost în ultima perioadă, eu nu îmi mai permit să lucrez cu tehnologie de top și pesticide super performante. (…) Toate tratamentele pe care le fac anul acesta, atât cantitativ, cât și ca preț, le fac undeva la 60% față de ce făceam în mod normal”, a precizat Marin Anton în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit fermierilor, contractele oferite de traderii de cereale zilele acestea se învârt în jurul valorii de 0,7 lei/kg la grâu, un preț extrem de mic, având în vedere cheltuielile.

”Anul trecut m-a costat cultura de grâu peste 6.000 de lei la hectar, anul acesta voi cheltui până în 4.000 de lei. Și așa e scump, pentru că vă închipuiți că dacă voi avea producție de 4 tone/hectar, lucrurile denaturează, pentru că ați văzut că prețul la grâu o să fie 0,7-0,8 lei/kg. (…) Păi înainte, când vindeam grâul cu 0,7 lei/kg, cheltuielile la hectar erau până în 3.000 de lei”, a mai subliniat Marin Anton pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole