20 octombrie 2021 - 01:04

Ianuarie 2021 – prețul grâului se majorează la bursele din Chicago și Paris!

Prețul grâului cunoaște creșteri semnificative zilele acestea. Cotația de pe bursa de la Chicago este cea mai mare din ultimii șase ani, iar cea de pe bursa din Paris se apropie de cel mai mare nivel înregistrat în ultimii patru ani.

Și asta după ce principalul exportator, Rusia, a anunţat că are în vedere să majoreze prețul grâului prin suplimentarea taxei la exporturi cu până la 50 de euro pe tonă, de la 1 martie şi până la 30 iunie. Asta ar face ca prețul grâului provenit din alte ţări să fie mai atractiv pentru unii cumpărători, scriu cei de la Bloomberg.

În cazul CBOT (Bursa din Chicago), contractul futures la grâu a atins cel mai ridicat nivel din 2014 încoace, iar la Paris (Euronext) cotaţia se majorează și în acest caz și tinde să atingă cel mai semnificativ avans săptămânal din ultimii patru ani.

Analiștii din piață, citați de sursa citată, spun că aceste modificări pe burse sunt rezultatul temerilor mari la nivel global cu privire la inflația alimentară, într-o perioadă când foametea dă semne vizibile pe întreg mapamondul, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Rusia și China fac ca prețurile la grâu să explodeze

Deciziile Executivului de la Moscova (creșterea taxelor de export la grâu), coroborate cu diminuarea furnizării în alte regiuni şi majorarea cererii în China, împreună au dus la o majorare semnificativă a preţurilor la cereale.

Modificările în cauză generează presiuni suplimentare asupra marilor importatori, cum este și cazul Egiptului, care cumpără în fiecare an cantităţi semnificative de grâu rusesc, fiindcă preţul tinde să fie mai redus decât din alte surse.

Cu toate că Australia, unul din cei mai mare exportatori mondiali de grâu, a înregistrat recolte agricole bune, Rusia joacă un rol vital în furnizarea pe plan global. De aceea, cerealele rusești vor continua să aibă un rol important în piață spre finele sfârşitul anului comercial, a menționat Andree Defois, preşedintele companiei de consultanţă Strategie Grains.

„Dacă lumea își poate permite să meargă mai departe fără grâul Rusiei, nu ar fi o problemă”, a mai adăugat reprezentanul companiei de consultanță.

Importatorii vor încerca să amâne achizițiile, mai spune Defois, însă „aceștia trebuie să continue să cumpere pentru a-și păstra pozițiile”.

Analiștii din piață au speculat anterior că măsurile protecţioniste i-ar putea determina pe fermierii ruşi să amâne vânzările până când restricţiile sunt ridicate, la finalul sezonului, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe livrările globale de grâu.

La rândul său, compania de consultanţă SovEcon şi-a redus luna trecută estimările pentru exporturile din acest sezon cu 11%.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)