Prețul grâului o ia razna!

Turbulenţe mari pe pieţele globale de cereale: preţul grâului şi al porumbului a urcat din nou luni, după ce statele occidentale au impus Rusiei sancţiuni mai dure în urma invaziei Ucrainei, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie deopotrivă au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures grâului erau în creştere cu 8,7%, până la 9,34 dolari per bushel, în timp ce la porumb se înregistra un avans de 5%, iar la soia de 3,9%, sporind astfel temerile privind inflaţia globală a produselor alimentare,

Această explozie a preșurilor cerealelor vine, potrivit analiștilor, într-o perioadă și așa destul de dificilă pentru ţările care se bazează pe importurile de grâu. Astfel, preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011, conform datelor prezentate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Situația dificilă creată de conflictul militar este resimțită din plin pe piețele alimentare internaționale, având în vedere că Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

Ucraina este un exportator cheie în Orientul Mijlociu şi în Mediterana, iar printre importatori se află Egipt, Turcia, Italia şi statele din Africa.

Pe de altă parte, se așteaptă mutări importante pe piețele internaționale de cereale, având în vedere situația nou creată. Astfel, traderii americani privesc perturbările din Europa de Est ca pe o oportunitate de a-și extinde cota lor pe piaţa exporturilor, susţine Brian Hoops, preşedintele firmei Midwest Market Solutions Inc. De asemenea, potrivitv analiștilor, și alţi mari cultivatori de grâu, precum Franţa sau Australia, ar putea interveni dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor fi grav afectate.

La rândul său, România ar fi vândut în primele două zile de la declanșarea conflictului militar ruso-ucrainean nu mai puțin de 4-500.000 de tone de grâu și 2-300.000 de tone de porumb, potrivit datelor avansate de comercianți.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole