Exportatorii de cereale caută surse alternative de grâu și porumb, după ce invazia rusă a întrerupt livrările ucrainene, producătorii din Uniunea Europeană, România și Franța, fiind folosiți pentru a acoperi unele încărcături din apropiere, au declarat comercianții vineri.
Astfel, România ar fi vândut aproximativ 800.000 de tone de cereale în doar două zile de la debutul conflictului din Ucraina, informează Reuters.
Conflictul a zguduit piețele de cereale, contractele futures pe grâu din Europa ajungând joi la un nivel record, în timp ce a sporit perspectiva blocării livrărilor din Ucraina și Rusia, care împreună reprezintă aproape o treime din exporturile mondiale de grâu și aproape o cincime din porumbul global. exporturi.
Atacul militar al Moscovei a determinat Ucraina să își închidă porturile joi, iar acestea au rămas închise pentru transportul comercial vineri.
Ucraina este un exportator cheie de grâu către importatorii din Orientul Mijlociu și din Marea Mediterană, inclusiv Egipt, Turcia, Italia și țări africane.
Odată cu închiderea porturilor ucrainene, România, un important furnizor de cereale care, ca și Ucraina, exportă prin Marea Neagră, dar în afara zonei de conflict, a fost văzută ca o opțiune evidentă de rezervă pentru comercianți.
Aceștia au declarat că aproximativ 400.000 până la 500.000 de tone de grâu românesc și 200.000 până la 300.000 de tone de porumb românesc au fost cumpărate de când au început luptele din Ucraina, în mare parte pentru expediere sau încărcare imediată în martie și aprilie.
„A fost o cerere crescută de grâu românesc cu porturile în afara zonei de război. A fost în principal de la multinaționale care căutau o acoperire rapidă a aprovizionării, volumele au fost substanțiale atât joi, cât și vineri”, a declarat un comerciant.
Se crede că o parte din cerere acoperă vânzările recente către Algeria, o destinație în care ucrainenii și alți producători din Marea Neagră au câștigat cotă de piață.
Printre clienții exporturilor masive de porumb ale Ucrainei se numărau China, Spania, Țările de Jos, Iran și Coreea de Sud.
Astfel, pe lângă porumbul românesc, firmele comerciale au rezervat cel puțin câteva vase mici de porumb franțuzesc pentru a acoperi transporturile din apropiere către destinații UE, cum ar fi peninsula Iberică și țările Benelux, au explicat comercianții.
Aceștia au vorbit și despre cumpărarea de grâu franțuzesc pentru a înlocui proviziile ucrainene. Unii comercianți au spus că s-ar fi putut rezerva câteva sute de mii de tone, deși alții au citat volume inițiale mai mici pentru nevoi imediate, disponibilitatea unor origini rivale, cum ar fi grâul argentinian, reducând interesul pentru livrările franceze pentru perioade mai îndepărtate.
Importatorii s-au interesat chiar și de grâul german, dar prețurile ridicate au descurajat achizițiile semnificative.
Unii comercianți așteptau, de asemenea, evoluții ulterioare în conflict după panica pieței de joi.
„Dacă luptele se încheie rapid, este posibil ca porturile din Ucraina să se redeschidă rapid”, a afirmat un alt comerciant, potrivit Reuters.