26 mai 2022 - 04:57

Prețul grâului în 2022 – Ce șanse au fermierii să facă profit

Prețul grâului se menține la cote ridicate și în anul 2022, spun specialiștii în comerțul cu cereale. Cu toate acestea, contextul nu va fi neapărat unul favorabil pentru fermierii români, care vor produce mult mai puțin decât anul trecut, din cauza condițiilor climatice nefavorabile, dar mai ales a creșterii prețurilor îngrășămintelor.

Potrivit specialistului Clubului Fermierilor Români în comerțul cu cereale, Cezar Gheorghe, prețul grâului stagnează în acest moment, fiind cotat undeva la 248-250 de euro/tonă pe bursa Euronext.

”Ne trebuie un cadru în care toată lumea să fie conștientă că avem nevoie de acest element vital, de apă, de irigație. Trebuie să conștientezeze foarte mult fermierii că trebuie să investească bani în irigații. Schimbarea globală se produce cu sau fără voia noastră. Jucăm într-un cadru comercial global în care chiar dacă noi nu vom face producție mare, alții poate o s-o facă. Atunci ne vom mira și ne vom supăra că nu sunt prețurile mari, cu toate că astăzi ele sunt la un nivel deosebit de ridicat.

Ca și prognoze pe 2022, în ceea ce privește prețurile, ele stagnează, rămân la niveluri ridicate. Se observă indicațiile pentru grâu, conform bursei Euronext duse la un nivel de 248 – 250 de euro pe tonă”, a precizat Cezar Gheorghe într-un interviu la Digi24.

Potrivit specialistului, dacă efectul aplicării cantităților reduse de îngrășăminte nu se va resimți atât de tare anul acesta, el se va vedea mult mai puternic anul viitor, când solul va fi mult mai sărăcăcios din acest motiv.

”Vor reduce dozajul de îngrășăminte și acest lucru nu este optim. Pâmântul nu este încă sărăcit. E ok. Poate să trăiască. Dar peste un an sau doi se va vedea reculul. Va veni ca un bulgăre de zăpadă”, a explicat specialistul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.