Prețul grâului azi – De ce s-au dus cotațiile în jos și cât se plătește în Portul Constanța

După o perioadă de urcare, prețul grâului a luat-o iarăși în jos, influențat de doi factori cheie care s-au întâmplat în ultima săptămână. Pe de-o parte, autosuficiența raportată de WASDE în ceea ce privește piața grâului la nivel global menține încă prețul jos; de cealaltă parte, anunțul Federal Reserve de scădere a dobânzii de referință nu favorizează tranzacțiile pe piața cerealelor.

”Grâul, în urma raportului WASDE, a generat aceeași stare de autosuficiență la nivel regional și global, la care se adaugă o paritate euro-dolar ce nu favorizează tranzacțiile. La nivel regional, Franța rămâne în zona de producție de 25 de milioane de tone, Rusia și Ucraina rămân setate la 82,5 milioane, respectiv 22 de milioane de tone, însă stocurile de final scad.

Rusia ne dă primul semnal și indică revenirea la nivelul de stocuri pe care le avea înaintea războiului cu Ucraina, chiar dacă toată regiunea recoltabilă din teritoriile ocupate generează și ea volume în coșul Rusiei”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.

Astfel, prețul grâului a coborât din nou sub pragul de 200 de euro/tonă.

”În ceea ce privește prețul, reculul din raportul WASDE și scăderea dobânzii de referință Fed se văd marcate în preț, ce revine la cotații sub 200 de euro/tonă, mai precis 198 euro/tonă. Suntem însă abia în septembrie și încă se manifestă presiunea de recoltă. Mai este de recoltat în Rusia și foarte puțin în SUA”, a mai spus Cezar Gheorghe, în Agrojurnal.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole