Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net, afișa pe 29 noiembrie 2022, un preț al motorinei standard de 8,58 lei/litrul, în timp ce prețul benzinei standard este de 7,41 lei/litru. Comparativ cu prețurile de ieri, la Petrom, benzina este mai ieftină cu patru bani pe litru, iar motorina de două ori mai mult, adică a pierdut opt bani pe litru.
Prețul motorinei si cel al benzinei au scazut si vinerea trecută (25 noiembrie) cu cinci bani pe litru, dar procesul de ieftinire a început, cu adevărat, în 17 noiembrie, după o lună în care prețurile au crescut în 15 rânduri, cumulând o scumpire de 63 de bani pe litru.
Cauzele ieftinirilor carburanților
Au scăzut cotațiile produselor petroliere, pe fondul ieftinirii țițeiului, astfel, cotaţia petrolului a coborât luni la cel mai redus nivel din acest an. Acest lucru este o reacție la protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19. Protestele au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant în China, cel mai mare importator mondial de ţiţei.
Potrivit directorului de la Emori Fund Management Inc, Tetsu Emori, dacă OPEC+ nu va cădea de acord asupra unei noi reduceri a cotelor de producţie sau dacă SUA nu vor începe să îşi reumple rezervele strategice, preţul petrolului va continua să scadă.
„Sentimentul pesimist se răspândeşte pe piaţa petrolului pe fondul înmulţirii îngrijorărilor cu privire la cererea din China şi lipsei unui semnal clar din partea producătorilor cu privire la o nouă reducere a producţiei”, a apreciat Tetsu Emori, potrivit Reuters, citat de Economica.net.
Următoarea reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor, printre care se numără şi Rusia, un organism denumit OPEC+, va avea loc în data de 4 decembrie. La ultima reuniune din luna octombrie, OPEC+ a decis să îşi reducă ţinta de producţie cu două milioane de barili pe zi.