18 octombrie 2021 - 23:56

Premisele unei producții agricole semnificative în 2021. „Fermierii au devenit mult mai agronomi”

Vești bune vin de la marii furnizori de inputuri pentru agricultura românească, mai ales când acestea ating subiectul revenirii pe plus a productivității agricole autohtone în 2021.

Este și cazul lui Jean Ionescu, country manager al Corteva, care a precizat că țara noastră va reuși să-și refacă deficitul de apă din sol, ca urmare a aportului pluviometric excelent după această iarnă. Ca atare, el preconizează că anul în curs va fi unul bun în ceea ce privește productivitatea agricolă.

Conform spuselor șefului companiei citate, doar sud-estul țării mai are nevoie de circa 50-60 de litri pentru a aranja culturile agricole de toamnă.

„Arată ca un an agricol bun, iar noi ca furnizori nu avem altă variantă decât să fim optimiști. (..) Sperăm cu toții să urmeze un an bun pentru agricultură, un an cu producții mai mari și avem toate premisele pentru așa ceva. Urmează clar un an în care toată lumea e mult mai pregătită.

Inclusiv fermierii sunt mult mai atenți la detalii, au devenit mult mai agronomi, mai bine orientați către partea tehnică. Este o diferență uriașă acum față de aceeași perioadă a anului trecut, din punct de vedere pluviometric, iar eu cred că România va reuși să recupereze apa pentru culturile din 2020 prin valul de ploi de săptămâna aceasta“, a precizat Ionescu, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

În altă ordine de idei, 2020 a însemnat pentru fermieri un dezastru din punct de vedere al producției agricole la hectar. Astfel, a mai spus Ionescu, anul agricol anterior a făcut din România codașa Europei la productivitate.

„Aș descrie anul agricol 2020 ca fiind unul dintre cei mai slabi din punct de vedere al producțiilor realizate pe unitatea de suprafață. Numai vestul țării și Transilvania au avut ce trebuie din punct de vedere pluviometric. Moldova, jumătate din Muntenia, Bărăgan și Dobrogea au fost extrem de puternic afectate de secetă. Acest lucru a fost corelat cu o rezervă inițială de iarnă aproape inexistentă.

„Acest aspect a dus la o productivitate extrem de mică, iar din păcate România este codașa Europei în ceea ce privește producțiile realizate pe unitatea de suprafață. Este o diferență uriașă acum față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Din punct de vedere pluviometric, România deja va ajunge să recupereze apa pentru culturile din anul 2020 cu valul de ploi din această săptămână. Potențialul este uriaș, dar sunt multe lucruri pe care trebuie să le îmbunătățim, iar infrastructura de irigații este un punct de plecare. Dacă vom avea apă, productivitatea va fi cu totul alta“, a continuat Jean Ionescu.

Pe lângă problema lipsei de apă, și utilizarea semințelor necertificate a tras în jos nivelul producției agricole la hectar, mai ales în cazul porumbului.

La ora actuală, conform spuselor lui Jean Ionescu, la noi în țară încă există fermieri care nu utilizează semințe produse de companii specializate. Astfel, a adăugat el, România este singura țară din Europa care nu folosește sămânță certificată la porumb pe toată suprafața – din cele circa 2,6 milioane de hectare, doar pe 2 milioane de hectare este utilizată sămânță certificată.

De altfel, anul trecut, compania în cadrul căreia activează Jean Ionescu a înregistrat creșterea cea mai mare, însă un minus considerabil a venit din zona de producere de sămânșă de porumb, care s-a numărat printre cele mai afectate de secetă și care a scăzut cu 50% față de 2019.

„Trebuie să încercăm să producem mai mult pe unitatea de suprafață, întrucât nivelul din prezent nu ne pune într-o poziție foarte bună în clasamentul comunitar. Personal, cred cu tărie că avem loc semnificativ de dezvoltare“, a conchis Ionescu.