Valeriu Tabără: ”Nu seceta pedologică ne omoară, ci seceta atmosferică”

Seceta de anul trecut a provocat pagube extrem de mari în culturile agricole din țara noastră, cu precădere în zonele de sud, sud-est și est. Fermierii din aceste zone au înregistrat pierderi imense, iar mulți dintre ei mai așteaptă și acum ajutoarele din partea statului, ca să poată să-și salveze afacerile.

Fără îndoială, seceta pedologică reprezintă o mare problemă pentru sectorul agricol românesc, însă Valeriu Tabără avertizează asupra unei probleme și mai mari. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS) a subliniat faptul că adevărata problemă pentru culturile agricole din țara noastră este seceta atmosferică.

”Eu spun de ani de zile că nu seceta pedologică ne omoară, ci seceta atmosferică. Dau acum un exemplu pe care absolut toți l-am văzut. Dacă vă uitați la porumb sau la floarea soarelui când sunt șocuri termice, nu este uscare, ci apare culoarea vineție. După două-trei zile de șoc termic, apare o culoare verde-albăstruie a frunzei. Când cineva se sufocă, ce culoare primește? Albăstruie, pentru că nu mai are oxigen. La astfel de șocuri se închid stomatele, iar dacă șocul continuă, ele nu se deschid și țin dioxidul de carbon în plantă, o sufocă. Se usucă porumbul de sus în jos, nu de jos în sus”, a explicat Valeriu Tabără.

Președintele ASAS a mai exemplificat și cazurile culturilor de floarea soarelui și de grâu, explicând cum sunt afectate aceste plante de seceta atmosferică.

”Floare soarelui, de pildă, are o adaptabilitate colosală împotriva secetei. În momentul când ea simte secetă în sol, își pierde frunzele. Vreau să vă spun că hibrizii de floarea soarelui care au între 36 și 42 de frunze în condiții normale pe plantă, chiar dacă rămân numai 12 frunze pe plantă, nu se reduce producția. Dacă, însă, ea se usucă de sus în jos, în primul rând se usucă calatidiul, apoi frunzele de sub calatidiu. Sau la grâu se usucă frunza stindard și nu mai fac nimic; frunza stindard îmi dă finețea bobului și mărimea lui și producția”, a mai adăugat Valeriu Tabără.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole