16 mai 2022 - 07:39

Predictie SUMBRA pentru 2021: ”Vom avea cu 50% mai putine familii de albine”

Toate sectoarele din agricultură trec prin clipe grele în acest an, iar prognozele pentru anii următori nu par mai fericite. La anul, s-ar putea să avem cu 50% mai puține familii de albine, este predicția sumbră a unui apicultor de peste Prut. Președintele asociației MoldApis, Petru Sacara, spune într-o declarație pentru Agrobiznes.md că apicultorii au început deja să înregistreze pierderi.

„Sectorul se duce în declin total. Ne rugăm la anul să avem parte de un an bun, să putem ajunge la nivelul din 2019. Cei care trăiesc doar din apicultură sunt la pământ. Vom ajunge să pierdem aproape jumătate din efectivul de albine din cauza anului complicat. Albina a intrat în iarnă destul de slăbită”, a declarat președintele Asociației MoldApis.

Acesta spune că au dispărut deja sute de mii de familii de albine, iar apicultorii cei mai expuși sunt cei care nu au aplicat tratamentul contra dăunătorului varroa. Alții nu au putut să-și hrănească albinele suficient de bine din lipsa banilor. Un aspect important va fi reprezentat și de clima din lunile de iarnă.

„Dacă vom avea ger la începutul lunii decembrie și până în luna martie nu se vor înregistra variații bruște de temperatură, există șanse să înregistrăm mai puține pierderi. Albinele sunt foarte sensibile la fluctuațiile de temperatură. Nu ne așteaptă zile bune în primăvară”, mai spune Petru Sacara.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.