20 octombrie 2021 - 01:15

Porcii din șase localități bihorene, afectați de boala necruțătoare. PPA atrage restricții

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor a anunțat diagnosticarea a șase focare noi de PPA la porcii domestici. Astfel, în județ, numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a ajuns în prezent la 28.

Potrivit procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA județeană au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare a porcilor, aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

„În baza buletinelor de analiză emise de laboratoare naţionale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 15 februarie – 5 martie, în judeţul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 6 (şase) noi focare de boală, respectiv în localitatea Sălacea (comuna Sălacea), localitatea Girişu de Criş (comuna Girişu de Criş), localitatea Calea Mare (comuna Lăzăreni), localitatea Cadea (oraş Săcuieni), localitatea Petreu (comuna Abrămuţ) şi oraşul Valea lui Mihai”, se menționează într-un comunicat al instituţiei.

Cu privire la evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă au fost diagnosticate două cazuri noi, numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA fiind în prezent de 16, fiind afectate două fonduri de vânătoare noi – Fondul FV50 Gepiş şi Fondul FV43 Bucuroaia.

DSVSA mai precizează că toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

În data de 4 martie 2021 erau active un număr de 428 de focare PPA, din care șase focare în exploatații comerciale și șase focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 94.299 porcine. În intervalul 25 februarie – 4 martie a.c., la nivelul județului Bihor erau active doar două focare.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5176 cazuri la mistreți în 41 de județe. În această perioadă, conform datelor ANSVSA, în județul Bihor au fost găsiți morți 215 mistreți găsiți, iar 49 de mistreți au fost vânați.