28 octombrie 2021 - 15:15

VIDEO Poluare EXTREMĂ cu sânge! Justificările nu scuză ignorarea normelor.

Un locuitor din comuna argeseana Bascov anunta recent pe un site de socializare, ca o unitate de sacrificare a animalelor care isi desfasoara activitatea pe raza localitatii deverseaza resturi de organe si sange in paraul din apropiere, producand o poluare vizibila.

Ca urmare, mai multe institutii cu atributii de verificare si control s-au autosesizat in legatura cu acest fapt. Ajunsi la fata locului  au constat ca, din pacate, ceea ce parea greu de crezut s-a si adeverit. Poluare cu sange a paraului, greu de imaginat dar si mai greu de privit.

Intr-o perioada in care cu totii luptam pentru un mediu mai curat, exista si oameni care incalca cu buna stiinta orice lege in goana dupa venituri care sa le rotunjeasca frumusel conturile. 

Contactata in legatura cu acest subiect, primaria Bascov declara ca in urma verificarilor efectuate a reiesit ca abatorul are avizele necesare pentru a functiona, si cei din conducere stiu bine legislatia, deoarece unitatea functioneaza de ani buni, chiar daca uneori a traversat perioade dificile. 

Astfel in anul 2015 firma a intrat in faliment, motiv pentru care, parcurgand procedurile in vigoare, a fost scoasa la licitatie, fiind declarat castigator nimeni altul decat un nepot al fostului proprietar, care a decis sa duca mai departe aceasta afacere, astfel ca obiectul de activitate a fost pastrat in continuare. Rezultatul verificarilor a aratat ca in perioada 2017-2020 unitatea a functionat ca abator, timp in care nu au existat sezizari din partea locuitorilor din apropiere legate de poluare, deversari sau mirosuri neplacute.

In ultima perioada, dupa cum ne-a declarat primarul Gheorghe Stancu, cel care are la activ multe mandate ca edil al comunei Bascov, separatoarele abatorului nu au mai functionat. Din acest motiv, conducerea unitatii de abatorizare a hotarat sa faca deversarea deseurilor direct in paraul din apropiere. Astfel, au realizat o bresa cu ajutorul careia resturile rezultate de la sacrificarea animalelor sa fie evacuate direct in parau, pana cand echipamentele vor fi puse din nou in functiune, ignorand total ca asta va duce la o poluare grava a apei. Cum totul era ilegal, primaria a obturat racordul facut catre parau.

Si prefectura Arges a intervenit in acest caz, dispunand constituirea unei comisii formata din specialisti ai Garzii de mediu, ai D.S.V.S.A. Arges dar si ai Administratiei Narionale Apele Romane, care au constatat incalcarea flagranta a normelor in vigoare. Ca urmare, s-a dispus suspendarea activitatii abatorului pana la remedierea neajunsurilor dar s-a aplicat si o sanctiune in valoare de 60.000 lei pentru incalcarea normelor si poluare.

Contactat telefonic de catre redactia Agro Tv, pentru a afla si punctul de vedere al conducatorului unitatii de abatorizare, acesta nu a dorit sa comenteze pe marginea subiectului.