Comisia Europeană pare că n-a fost prea convingătoare la Consiliul AgriFish de marți: Polonia va menţine „cu siguranță” embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene, cel puţin până la finalul anului, a anunţat miercuri ministrul Dezvoltării, Waldemar Buda, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.
Anunțul oficialului polonez vine la doar o zi după ce Comisia i-a informat pe miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană că lucrează la un acord privind renunţarea la interdicţiile unilaterale impuse importurilor de cereale ucrainene de către unele state membre din vecinătatea Ucrainei.
După ce, în urma invaziei rusești, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu, aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit. Pentru a-și proteja propriii fermieri, unele ţări din Europa Centrală au interzis luna aceasta importurile de cereale ucrainene.
„Nu vom abroga măsurile noastre până când nu vor fi introduse măsuri similare la nivel european. Timpul este în favoarea noastră. Vom păstra soluţiile poloneze până când situaţia se stabilizează”, a declarat Waldemar Buda la postul privat Radio Zet.
Întrebat dacă embargoul ar putea fi ridicat la finalul lunii iunie, răspunsul oficialului polonez a fost unul tranșant: „Este absolut imposibil”, adăugând că în Polonia interdicţia privind importurile de cereale ucrainene va rămâne „cu siguranţă” în vigoare până la finalul anului.
Poziția Poloniei la propunerile făcute de Comisia Europeană în cadrul Consiliului AgriFish nu este singulară. Ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, a afirmat marţi, la rândul său, că Ungaria şi alte state membre din Europa de Est ar dori să menţină în vigoare interdicţia privind importul de cereale ucrainene cel puţin până la finele anului.
Săptămâna trecută, Ungaria a interzis importul de cereale şi produse agricole din Ucraina, după ce Polonia a adoptat o măsură similară, pentru a contracara un aflux de produse ieftine care a creat probleme grave fermierilor locali. Slovacia şi Bulgaria au decis, la rândul lor, să introducă măsuri similare.
România, în schimb, potrivit unor informații venite dinspre partea ucraineană, se pregătește să deschidă trei noi puncte de trecere a frontierei la granița cu Ucraina, în condițiile în care chiar Comisia Europeană recunoaște că peste 60% din tranzitul de cereale ucrainene merge prin țara noastră.