2 decembrie 2021 - 21:35

Poliţiştii și organele silvice desfășoară acțiuni intense pentru depistarea infractorilor

Poliţişti ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeş, precum şi poliţiştii din structurile de ordine publică şi poliţie rutieră, alături de specialiştii Biroului Garda Forestieră Judeţeană Argeş au acţionat pe raza judeţului, pentru combaterea tăierii, sustragerii şi comercializării ilegale de material lemnos.

În numai 24 de ore, au fost depistați 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 27 şi 55 de ani, care au transportat material lemnos fără documente legale.
De asemenea, în urma verificărilor la operatorii economici din domeniul silvic, a fost depistat un funcţionar silvic care nu a completat corespunzător avizele de însoţire a materialului lemnos.
În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 8.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice, şi a fost confiscată cantitatea de aproximativ 3 metri cubi de material lemnos.

În ziua de 29 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Poiana Lacului au finalizat cercetările într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept şi furt de arbori, precum şi conducere fără drept a unui autoturism.
Din cercetări s-a stabilit că în perioada 02-03 octombrie a.c., un tânăr de 23 de ani, din comuna Băbana, ar fi tăiat fără respectarea regimului silvic 7 arbori, de pe un teren cu vegetaţie forestieră de pe raza comunei Cocu. Ulterior, cel în cauză şi-ar fi însuşit materialul lemnos, pe care l-ar fi transportat cu un autoturism, fără a deţine permis de conducere, valorificând lemnele pe raza localităţii de domiciliu.
În ziua de 13 octombrie a.c., pentru administrarea probatoriului, poliţiştii au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în urma cărora materialul lemnos a fost recuperate aproape în totalitate. După administrarea probatoriului, tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, după care a fost dispusă cercetarea acestuia sub măsura preventivă a controlului judicar pentru 60 de zile.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.

Activităţile din domeniul silvic au caracter curent şi vor continua şi în perioada următoare.