2 decembrie 2021 - 21:58

Hoții de lemne nu se opresc nici de sărbători. 13 infractori prinși în ultima săptămână

În perioada 14-20 decembrie a.c., poliţişti ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeş, precum şi poliţişti din structurile de ordine publică şi poliţie rutieră, alături de specialiştii Biroului Garda Forestieră Judeţeană Argeş din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti, precum şi specialişti silvici din cadrul Direcţiei Silvice Argeş, şi personal silvic cu atribuţii de control/de pază din cadrul Ocoalelor Silvice competente, au acţionat pe raza judeţului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii şi comercializării ilegale de material lemnos, transmite IPJ Argeș. lemne

Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea şi depozitarea materialului lemnos, cât şi transporuri, precum şi condițiile de tăiere și deţinere a materialului lemnos.

În cursul săptămânii trecute, au fost depistați 13 bărbați, cu vârste cuprinse între 20 şi 72 de ani, care au tăiat arbori fără respectarea regimului silvic sau au fost depistați transportând material lemnos fără documente legale, cu autoutilitare sau atelaje.

De asemenea, în urma verificărilor la operatorii economici din domeniul silvic, au fost constatate nereguli la o societate comercială cu activitate în domeniul silvic, privind evidenţa şi expedierea materialelor lemnoase prelucrate.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 16.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice, şi a fost confiscată cantitatea totală de peste 45 de metri cubi de material lemnos (din care 25 mc cherestea, cu o valoare de aproape 20.000 de lei).

În ziua de 18 decembrie a.c., polițiștii Biroului Silvic din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș au acționat, împreună cu specialiștii Biroului Garda Forestieră Județeană Argeș din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, pentru combaterea sustragerii, transportului și comercializării de material lemnos fără forme legale, ocazie cu care au efectuat un control la punctul de lucru al unei societăți comerciale din Pitești, având ca obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos.

În urma verificărilor s-au constatat nereguli privind înregistrările materialului lemnos prelucrat, fapt pentru care a fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice. Totodată, a fost aplicată măsura complementară a confiscării cantității de 25,91 mc de lemne, în valoare de 18629,29 de lei.