Politica premierului Orban de plafonare a prețurilor la alimente a generat efecte adverse, creând rafturi goale și majorări de prețuri în una din cele mai deschise economii ale lumii. Ìn plus, ungurii sunt nevoiți să cumpere unele alimente, cu porția, de Sărbători. Potrivit Boomberg această măsură de plafonare a prețurilor la alimente i-a determinat pe retaileri să raționalizeze produsele alimentare, aceasta fiind recunoscută ca fiind o practică specifică perioadei comuniste.
Un kilogram de cartofi și un litru de lapte, de persoană
După ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a decis să plafoneze prețurile la produsele alimentare de bază, retailerul Aldi a decis să introducă o limită de un kilogram de cartofi și un litru de lapte pentru fiecare cumpărător, ca urmare a creșterii cererii. Dar și alte lanțuri mari de magazine cum ar fi Spar, Lidl și Tesco au introdus restricții asemănătoare.
În luna noiembrie, prețurile alimentelor au crescut cu 49% în ritm anual, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu față de media țărilor din UE.
Inflația în Ungaria, cea mai mare din UE
Guvernul de la Budapesta se aștepta ca inflația, care la 22,5% este deja cea mai mare din UE, să ajungă până la 25%.
Banca centrală a Ungariei va trebui, spun experții în finanțe, să majoreze semnificativ prognoza de inflație la urmatoarea sedinta. Dobânda de referință ar urma să fie menținută la 13%. Dobânda reală este la 18%, după majorarea de urgență adoptată în luna octombrie.
Deși magazinele sunt alimentate cu marfă, există foarte multe alternative mai scumpe la bunurile ale căror prețuri sunt plafonate. De exemplu, prețul zahărului pudră a crescut cu 122% comparativ cu luna februarie, în timp ce prețul laptelui cu un conținut de grăsime de 1,5% a crescut cu 90%, iar prețul laptelui obișnuit a crescut cu 2,8%.